godine su samo broj

Znaš li koliko si zaista stara: Kako izračunati svoju pravu biološku dob? Uz ovaj jednostavan test...

ŽENA iN02.03.23, 10:26h

Znaš li koliko si zaista stara: Kako izračunati svoju pravu biološku dob? Uz ovaj jednostavan test...
Hronološku dob otkriva lična karta i vrlo često se ne poklapa s biološkom dobi - starosti naših stanica. Zato saznaj kako uz jednostavan test možeš saznati svoju biološku dob

 

 

Kada te neko pita koliko imaš godina, reći ćeš mu svoju hronološku dob, odnosno vrijeme koje si dosad provela na Zemlji. Biološka dob se razlikuje od hronološke - tvoje tijelo može biti starije, ali i mlađe nego što piše u dokumentima.

 


Na hronološku dob ne možeš utjecati - imat ćeš isto godina, što god sa sobom napravila. Vrijeme neupitno teče.


Drugim riječima, možeš se podmladiti, odnosno produljiti svoje telomere uvođenjem zdravih navika, a izbacivanjem onih štetnih. Sad se sigurno pitaš što su to telomeri? Nekako ti zvuči poznato, možda si naišla u nekom članku na ovaj pojam, ali si ne možeš predočiti što on predstavlja.


Telomeri su završeci kromosoma, a njihova zadaća je da štite kromosom od propadanja. Svakom diobom stanice oni se skraćuju. Odnosno, starenjem ove zaštitne strukture na završecima kromosoma postaju sve kraće te na koncu stanice odumiru ili ulaze u stanje mirovanja.


Jednostavnije rečeno - što su telomeri kraći, to smo podložniji bolestima, a naša biološka dob je veća, piše Žena.rtl.


Održavanjem zdravog načina života zapravo možemo usporiti starenje produžujući telomere. Danas postoje pametne vage koje analiziraju sastav tijela i iz podataka iščitavaju tvoju realnu, odnosno biološku dob, no nju (istina manje precizno) možeš odrediti i bez vage uz pomoć jednostavnog testa koji donosimo u nastavku.


Sagni se


Riječ je o tjelovježbi koja ti je dobro poznata još iz školskih dana. Prije, no što ju izvedeš, malo se zagrij. Istegni se lagano, skači u mjestu 30-ak sekundi, razgibaj se kako to i inače činiš prije treninga.


Kad budeš spremna, stani uspravno i skupi stopala te napravi pregib prema naprijed. Biološku dob odredit ćeš ovisno o tome koliko "duboko" možeš ići u ovaj položaj, odnosno do kud ti dosežu prsti na rukama. Do ispod koljena, do prstiju na nogama, do poda ili pak možeš bez savijanja u koljenima dotaknuti dlanovima pod? Što si gipkija, to si mlađa.


U brojkama biološka dob izgleda ovako:


- Imaš više od 50 godina ako uopće ne možeš dotaknuti stopala, čak i kada se saviješ u koljenima

- Imaš od 38 do 50 godina ako jedino kada saviješ koljena možeš dotaknuti stopala

- Imaš od 35 do 38 godina ako bez savijanja u koljenima prstima možeš dotaknuti pod

- Imaš 20 do 25 godina ako možeš dlanovima dotaknuti pod, a da ne savijaš koljena


Čestitamo ti ako si biološki mlađa od svoje kronološke dobi ili ako ti se ova dva faktora poklapaju. Samo nastavi tako.


Nastavak teksta i odgovor na pitanje šta učiniti ako si starija negto što si mislila, čitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!