video/ nije za one slabog srca

Uznemirujući snimak: Žena u Mostaru na smrt pretukla psa

Hronika07.02.23, 17:52h

Uznemirujući snimak: Žena u Mostaru na smrt pretukla psa
PS. Upravo su policija i veterinarska inspekcija po člancima 37,38 i 39 spomenutog Zakona nadležni za ovaj i slične slučajeve mučenja i zlostavljanja životinja

 


Psa tornjaka na smrt je isprebijala žena u mostarskom naselju Zalik.

 

Uznemirujući video nemilog događaja, koji se dijeli i po društvenim mrežama, a koji je stigao i na našu mail adresu prijavljen MUP-u HNK-a - piše Oslobođenje.

 

"Zlostavljanje životinja u BiH je prekršaj koji je reguliran Zakonom o dobrobiti i zaštiti životinja, a iz članka 3. ovog Zakona izdvajamo kako je zabranjeno životinju bez opravdanog razloga ubiti, nanositi joj bol, patnju i štetu, mučiti je i namjerno izlagati stresu i strahu, ističu iz Udruženja za zaštitu okoliša "Žućo Bosna i Hercegovina" na svojoj Facebook stranici.


Kako dalje navode, glavom XIV. regulirane su i kaznene odredbe koje su regulirane u članku 41.ovog Zakona kako slijedi:

 

-(Prekršaj imaoca životinje)

 

Novčanom kaznom u iznosu od 30,00 KM do 10.000,00 KM kazniće se za prekršaj imalac životinje ako:

 

a) obavlja radnje iz člana 3. ovog zakona.

 

Kako kažu, ovo objavljuju jer su dobili dva video uratka koji se tiču premlaćivanju jednog psa, a poruku aktivistice prenijet ćemo u cijelosti:

 

" Dobar dan i moje poštovanje.

 

Ja stvarno ne znam evo kome da se obratim više i na koji način spriječiti isto. Uglavnom u mom naselju, gornjem Zaliku, jutros je starija žena prematila psa lutalicu da je jedničak na kraju i uginuo. Postoje videozapisi koji je susjed uspio snimiti ali ne vidi se jasno osoba na istom videu. Zvala se i policija i veterinarska, svi prebacuju odgovornosti i govore da to nije njihov posao. Znate li vi kome se može obratiti za zlostavljanje životinja jer ovo prelazi svaku granicu, a isto može nastradati još nevinih pasa."

 

PS. Upravo su policija i veterinarska inspekcija po člancima 37,38 i 39 spomenutog Zakona nadležni za ovaj i slične slučajeve mučenja i zlostavljanja životinja..."

 

 

 

(Oslobođenje, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 94

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još