VIDEO/ 'skup lijepih želja'

Raguž: 'Neće se lako razbiti koalicija HDZ-SDA... Na kraju će HDZ, SDA, DF i vjerovatno SDP biti vlast u FBiH!'

Front06.02.23, 19:23h

Raguž: 'Neće se lako razbiti koalicija HDZ-SDA... Na kraju će HDZ, SDA, DF i vjerovatno SDP biti vlast u FBiH!'
Sigurno je da će ovo Vijeće ministara potrajati jer su procedure složene da bi došlo do njegove smjene, ali je upitno šta će se desiti na nivou FBiH. Tu se neće lako razbiti koalicija HDZ-SDA - smatra Raguž

 


Gost prvog ovosedmičnog izdanja Rezimea na FTV bio je Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.


Kaže da HNS već godinama nije ono što bi trebao biti.


"A to je jedan svojevrsni politički svetionik hrvatske politike u BiH i od ideje kakav je HNS trebao biti, kao svojevrsni politički odgovor na sva nametanja visokih predstavnika i sva gaženja ljudskih, političkih i građanskih prava Hrvata u BiH, HNS je postao svojevrsna parodija samog sebe. Postao je alat u funkciji političkog marketinga i promocije vladajuće stranke u Hrvata, a to je HDZ BiH. HRS-u u tome, na takav način nema mjesta."


Navodi da je pitanje koliko u ovom trenutku ima smisla stati nasuprot Dragana Čovića, ponuditi alternativu.


"HNS ovakav kakav je danas, u biti je stavljen znak jednakosti između HNS-a i HDZ-a BiH. Treba nam reforma mentaliteta. Moramo komunističko-partijski mentalitet ostaviti iza sebe i tek tada će se demokratske snage same po sebi isprofilirati. U trenutnim okolnostima to apsolutno nema smisla."


O usvojenoj deklaraciji HNS-a Raguž kaže da je to samo još jedna u nizu.


"Ono što nedostaje i što smo mi kroz rad pokušavali implementirati je ispit savjesti. cijeli niz zaključaka je ostao samo mrtvo slovo na papiru. HNS ovakav kakav jeste nije ni sjena one ideje i institucije kakva je zamišljena u trenutku kada su naši politički predstavnici kreirali HNS kao instituciju."


Smatra da je hrvatsko jedinstvo u praksi isprostituiran pojam da je besmisleno uopće ga i spominjati.


"HNS je instituiran u trenutku groznog gaženja političkih, ljudskih i građanskih prava nametanjima raznih visokih predstavnika, izmjenama Ustava Federacije, izmjenama Izbornog zakona koje su imale za cilj od Hrvata kao konstitutivnog naroda učiniti manjinu. I tu mora postojati hrvatsko jedinstvo, ali problem je prakticiranje tog hrvatskog zajedništva."


Naglašava da je trenutno legitiman Hrvat samo Hrvat koji dolazi iz HDZ-a BiH.


U Vijeću ministara ćemo imati jednu većinu, a na nivou Federacije drugu


Raguž pojašnjava da u predloženim ustavnom-pravnim reformama BiH se sa 10 kantona administracija svede na dva.


"To omogućava da BiH konačno postane uistinu suverena zemlja, a ne međunarodni protektorat. ako nastavimo ovako formirati odnose u BiH nemamo ni kratkoročnu budućnost. Mi smo taj problem riješili na osnovu već postojećih zakona u BiH. Sve priče o podjeli Bosne, o crtanju novih karata padaju u vodu jer mi nismo izmišljali toplu vodu, koristili smo postojeće zakone. Federacija BiH je postala servis i bankomat vladajućih elita. Moramo graditi zemlju po mjeri ljudi koji žive u njoj."


O vladajućoj koaliciji SNSD-HDZ-Osmorka kaže da je program skup lijepih želja koje će biti vrlo teško sprovesti u djelo.


"To je jedan tipični brak iz interesa koji se sveo na matematiku i raspodjelu ideja. Sigurno je da će ovo Vijeće ministara potrajati jer su procedure složene da bi došlo do njegove smjene, ali je upitno šta će se desiti na nivou FBiH. Tu se neće lako razbiti koalicija HDZ-SDA. Na kraju će HDZ, SDA, DF i vjerovatno SDP biti vlast u Federaciji. Mislim da će se stvoriti nova/stara koalicija. U Vijeću ministara ćemo imati jednu većinu, a na nivou Federacije vrlo vjerovatno drugu."


Raguž smatra da će Ilija Cvitanović biti četvrta ruka koja će djelovati u skladu sa HDZ-om BiH.


Navodi da će se "nastaviti ponašati kao konstruktivna oporba".


"HNK i SBK čekaju da vide kako će se posložiti karte na nivou Federacije i onda će se to reflektirati na te kantone", zaključio je Raguž.


Snimak razgovora pogledajte ovdje.


(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 59

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još