NA INICIJATIVU PREMIJERA NOVALIĆA

Hitna sjednica Vlade FBiH: U Tursku se šalje Specijalizirana jedinica za spašavanje iz ruševina (USAR tim)

Hronika06.02.23, 18:08h

Hitna sjednica Vlade FBiH: U Tursku se šalje Specijalizirana jedinica za spašavanje iz ruševina (USAR tim)
Pomoć uključuje dio Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina (USAR tim), od 17 pripadnika kao interventnu pomoć, sa ličnom opremom i dva potražna psa u područja pogođena zemljotresom koji bi se radi hitnosti uputili zračnim putem

 

 


Na inicijativu premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića, Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj telefonskoj sjednici, prihvatajući informaciju o razornim zemljotresima na područjima Republike Turske i Sirije, zadužila Federalnu upravu civilne zaštite da hitno organizira upućivanje pomoći Republici Turskoj.


Pomoć uključuje dio Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina (USAR tim), od 17 pripadnika kao interventnu pomoć, sa ličnom opremom i dva potražna psa u područja pogođena zemljotresom koji bi se radi hitnosti uputili zračnim putem. Ostatak ovog tima od 20 pripadnika jedinice sa potrebnom opremom i sredstvima za spašavanje iz ruševina bit će upućena naknadno kopnenim putem.


Vlada je zadužila Federalnu upravu civilne zaštite i Federalni štab civilne zaštite da koordiniraju upućivanje Gorske službe spašavanja Federacije BiH u funkciji Federalne službe zaštite i spašavanja u područja pogođena zemljotresom u Republici Turskoj.


Također, Federalna uprava civilne zaštite zadužena je da Federalnom ministarstvu finansija dostavi zahtjev za izdvajanje sredstava iz Tekuće rezerve Vlade Federacije za 2023. godinu za finansiranje troškova angažmana federalnih specijaliziranih jedinica i službi zaštite i spašavanja.


U informaciji Federalne uprave civilne zaštite navedeno je da je Turska zatražila međunarodnu pomoć u području potrage i spašavanja, te aktivirala Mehanizam civilne zaštite Evropske unije, a najhitnije su potrebni hitni medicinski timovi, kao i timovi za traganje i spašavanje (MUSAR).


Naime, Federalna uprava civilne zaštite ima organizovane specijalizirane jedinice namijenjene za izvođenje složenijih spasilačkih intervencija koje zahtijevaju brzu i efikasnu akciju spašavanja života ljudi i materijalnih dobara, te kao pomoć može ponuditi angažovanje Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina (USAR tim), a koji je spremna odmah angažirati.


Kao Federalna služba zaštite i spašavanja, Gorska služba spašavanja Federacije BiH stavila je na raspolaganje tim od 50 pripadnika sa dva potražna psa.


Inače, premijer Novalić jutros je u telefonskom razgovoru sa ambasadorom Republike Turske u BiH Sadikom Baburom Girginom izrazio saučešće porodicama nastradalih u razornom zemljotresu koji je pogodio tu zemlju, te suosjećanje s turskim narodom u ovim teškim trenucima. Tom prilikom, izrazio je opredjeljenje Vlade Federacije za pružanje pomoći i stavljanje na raspolaganje ljudskih i materijalno-tehničkih kapaciteta Federacije BiH. Tokom razgovora zatražio je i informacije o najpotrebnijim vidovima pomoći turskom narodu, a koje bi Federacija u ovom trenutku mogla pružiti - saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!