ŠTA JE OBJAVIO TRI DANA PRIJE POTRESA

Nizozemac tvrdi da je ‘predvidio‘ tragediju u Turskoj, ali zemljotrese je nemoguće predvidjeti

Hronika06.02.23, 13:42h

Nizozemac tvrdi da je ‘predvidio‘ tragediju u Turskoj, ali zemljotrese je nemoguće predvidjeti
Hoogerbeetsov tweet od 3. februara nije nikakvo predviđanje zemljotresa niti se zemljotresi mogu predvidjeti

 

 

Malo ko od nas vjeruje u predviđanja ili predskazanja i većina smatra da takve stvari nisu utemeljene, odnosno da su to "čari-bari", prenosi Slobodna Dalmacija u svom jutrošnjem tekstu.

 

Pri tom se poziva na objavu izvjesnog Franka Hoogerbeetsa iz Harlema u Nizozemskoj koji je na svom Twitteru, 3. veljače ove godine, u 13.03 sati napisao kako će Tursku, odnosno njezin južno-centralni dio u blizini Sirije, Jordana i Libanona, kako je on naveo "prije ili kasnije" pogoditi potres jačine 7.5 stupnjeva.

 

frank-tekst

 

Ono što je Hoogerbeets "predvidio", nažalost se i obistinilo i taj dio Turske je noćas pogodio strašan potres magnitude 7.8, usmrtivši prema dosadašnjim informacijama najmanje 1400 ljudi, dok ih je više tisuća ozlijeđenih.

 

Kako je napisao, potres je predvidio po "kretanju planeta".

 

Međutim, Hoogerbeetsov tweet od 3. februara nije nikakvo predviđanje zemljotresa niti se zemljotresi mogu predvidjeti. U svojoj objavi nije naveo “vrijeme i datum” zemljotresa, kako se tvrdi. On nije naučnik niti seizmolog, a tvrdnje da je seizmička aktivnost povezana sa položajem planeta nisu naučno utemeljene, te se ni njegovi navodi ne mogu posmatrati kao takvi.

 

Napomena:

 

U prvobitnoj verziji teksta nije bilo navedeno pojašnjenje da  "Hoogerbeetsov tweet od 3. februara nije nikakvo predviđanje zemljotresa niti se zemljotresi mogu predvidjeti", kao ni da on "u svojoj objavi nije naveo 'vrijeme i datum' zemljotresa, kako se tvrdi", što je naknadno korigovano.

 

Također nije bilo navedeno da "Frank Hoogerbeets nije naučnik niti seizmolog, te da tvrdnje da je seizmička aktivnost povezana sa položajem planeta nisu naučno utemeljene i da se ni njegovi navodi ne mogu posmatrati kao takvi", što je također naknadno unijeto kao izmjena.

 

(DEPO PORTAL/jk)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još