Hoće li reagovati MUP RS?

Skandalozan profil na Facebooku: Predstavlja se kao četnik i govori da bi klao muslimansku djecu!

Hronika05.02.23, 19:58h

Skandalozan profil na Facebooku: Predstavlja se kao četnik i govori da bi klao muslimansku djecu!
U drugoj objavi opasan redenicima metaka, sa šajkačom, ističe da bi klao "muslimansku djecu od 1 do 15 godina"

 

 

Na društvenoj mreži Facebook pojavio se skandalozna profil "Četnički pokret Republika Srpska", na kojem su postavljene skandalozne i sramne objave. 

 

U jednoj od njih, opasan redenicima metaka, sa šajkačom, ističe da bi klao "muslimansku djecu od 1 do 15 godina". 

 

U drugoj objavi, iznad fotografije odraslog muškarca sa troje djece napisano je da "svoje unuke odgaja da budu četnici". 

 

Na Twitteru su reagirali kolumnisti i novinari Dragan Bursać i Zoran Kusovac, te psiholog Srđan Puhalo. 

 

- Hoće li dobiti krivičnu prijavu za prijetnje i širenje vjerske, nacionalne i rasne mržnje i zašto neće - napisao je Bursać. 


Psiholog Srđan Puhalo je napisao: 

 

- Profil na fejsbuku fakat postoji, draga Republiko Srpska, uhapsit, razoružat i poslat na psihijatriju ili u zatvor!!!


- Vlasti Tvorevine nastale na klanju i zločinima saslušavaju hodžu koji je rekao istinu: da je tzv. 'Svetosavlje' sekta koja sa Isusom veze nema. Ovoga srbočetnika i ovakve fašističke huškače koji bi krv pili ne hapse i ne saslušavaju. Njima se ponose - poručio je Kusovac. 

 

Nepoznato je ime i prezime osobe na slikama, iako je vidljivo da se radi o istom čovjeku, jer nigdje na stranici nema podataka o njegovom imenu i prezimenu. Također, za sada nije bez ikakve sumnje poznato da li je čovjek koji se nalazi na fotografijama ujedno i pokretač stranice i da li je on pisao ove poruke.

 

Ipak, odgovore na sva ova pitanja bez mnogo problema može dati nadležna policijska agencija u BiH, čak i pod uslovom da je neko zloupotrijebio tuđe fotografije. Za očekivati da je da će policijske agencije i dalje pokazivati veliki stepen efikasnosti kada je u pitanju govor mržnje.

 

U međuvremenu, tokom danaFacebook stranica "Četnički pokret Republika Srpska" je obrisana i više joj se ne može pristupiti.

 

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook