Prvi rezultati vanrednih izbora

SDP pobijedio u Tuzli, NIP slavi u Srebreniku, Pomak u Bihaću, SDA u Vogošći

Front05.02.23, 20:38h

SDP pobijedio u Tuzli,  NIP slavi u Srebreniku, Pomak u Bihaću, SDA u Vogošći
Ovo su prvi rezultati večerašnjih vanrednih izbora, pogledajte do sada prebrojane glasove...

 

 

20:35 - Kandidat SDP-a za gradonačelnika Tuzle Zijad Lugavić prema neslužbenim rezultatima ubjedljivo vodi. On je do sada osvojio 8.609 glasova odnosno 48 posto. 

 

Drugi je Mirnes Ajanović (BOSS) sa osvojenih 5.678 glasova ili 31,6 posto. 

 

Pored Lugavića i Ajanovića, građani su još mogli glasati za nezavisne kandidate Derviša Čičku i Halida Žigića, kao i za Omera Berbića, kandidata Naše stranke. 

 

Adnan Bijelić (kandidat NiP-a, SDP-a i Naše stranke) pobijedio je u utrci za gradonačelnika Srebrenika, potvrdio je to predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković.

 

U utrci za gradonačelnika Srebrenika bila su samo dva kandidata. Pored Bijelića u utrci je bio i Nermin Tursić iz SDA.

 

 
adnan-bijelic

 

Prema prvim podacima u Bihaću vodi vodi Elvedin Sedić iz POMAKA.

 

Elvedin Sedić (POMAK) 4.390 glasa, Hamdija Abdić (SDA) 3.200, Adnan Habibija (SDP) 2.550, Amarildo Mulić (nezavisni) 1012 i Damir Đug (nezavisni) 371.

 

sedic

 

Prema prvim nepotpunim rezultatima, Hasanović sa 4.929 glasova ubjedljivo vodi ispred Šeraka, koji je osvojio 2.796. Kako je javila reporterka N1 sa terena, u izbornom štabu SDA već je počela proslava.

 

sda-vogosca

 

Birači u Bratuncu danas su mogli glasati na 32 redovna biračka mjesta tokom održavanja prijevremenih izbora za gradonačelnike/načelnike u BiH.

 

Kandidati za mjesto načelnika općine Bratunac bili su Lazar Prodanović ispred stranke SNSD-a i nezavisni kandidat i bivši načelnik Srđan Rankić.

 

19:40 - Birališta u šest gradova odnosno općina su zatvorena u 19 sati. Građani Tuzle, Bihaća, Srebrenika, Zvornika, Bratunca i Vogošće danas su na prijevremenim izborima birali gradonačelnike odnosno načelnike općina.

 

Mogli su glasati na ukupno 496 biračkih mjesta. Radilo se o 484 redovnih i 12 biračkih mjesta za glasanje nepotvrđenim glasačkim listićima (NNN) i lično (000) od čega je devet pridruženo redovnim biračkim mjestima. Na terenu je radilo i 29 mobilnih timova.

 

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine će prve preliminarne rezultate objaviti večeras do 22:30 sati. 


Na prijevremenim izborima učestvovalo je ukupno 13 političkih subjekata i to pet političkih stranaka, jedna koalicija i sedam nezavisnih kandidata. Ovjereno je ukupno 18 kandidata.

 

Prema podacima Centralne izborne komisije, odziv birača na redovnim biračkim mjestima do 15 sati bio je najveći u Bratuncu gdje je glasalo 36 posto registriranih birača. Najmanja izlaznost je u Tuzli, gdje do 15 sati glasalo samo 16,84 posto birača. U Bihaću je glasalo 13.255 birača ili 23,44 posto, Srebreniku 8.876 birača ili 23,13 posto, Zvorniku 11.343 birača ili 21,50 posto dok je u Vogošći na izbore izašlo 6.175 birača ili 22,66 posto.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 85

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još