Posjetio Amir-ef. Mahića

Reisu-l-ulema u Kozarcu: Islamska zajednica je uvijek uz svoje imame

Hronika05.02.23, 16:01h

Reisu-l-ulema u Kozarcu: Islamska zajednica je uvijek uz svoje imame
Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kozarac hafiz Amir Mahić kazao je da posjeta reisa Kavazovića mnogo znači, te da je uz konkretnu podršku mnogo lakše prebroditi postojeće izazove i iskušenja

 

 

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović posjetio je danas Kozarac, gdje je razgovarao s glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Kozarac hafizom Amir-ef. Mahićem.

 

Tom prilikom hafiz Amir-ef Mahić informirao je reisul-ulemu o slučaju i policijskoj istrazi koja se vodi protiv njega, a reisu-l-ulema Kavazović je kazao da je Islamska zajednica uvijek stajala iza svojih imama.

 

- Imam je vršio misiju i jasno je priznao svoju pogrešku. To nije uobičajeno u ovom društvu, čak ni u vjerskim zajednicama. Tim činom on je pokazao svoju dosljednost, kao što je i Islamska zajednica pokazala da se čvrsto pridržava principa koje je gradila i njegovala godinama - dodao je.  

 

Istaknuo je da se i od drugih također očekuje da se pridržavaju principa koje javno promoviraju, i za koje kažu da se zalažu, naglašavajući da je Islamska zajednica uz svoje imame koji su njene institucije, te podsjetio i da su imami u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska godinama pod stalnim pritiskom.

 

- Nakon svih golgota, logora, genocida, zločina nad Bošnjacima i njihovim imamima, oni su se morali boriti s apartheidom. Više od stotinu imama mučki je ubijeno tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Imami su bili na čelu povratka, oni su gradili i domove i vjerske objekte, i oni su u isto vrijeme sa tim humanim radom i zalaganjem za opću dobrobit, bili izloženi stalnim pritiscima - kazao je.

 

Podsjetio je da je Islamska zajednica na pritiske, mržnju, organizirane hajke i selektivni pristup zakonima i ranije upozoravala međunarodnu zajednicu, a ovaj slučaj bi mogao biti presedan, da konačno i međunarodna zajednica, kao i domaći političari, ozbiljnije razmotre poziciju bošnjačke djece u obrazovnim ustanovama u RS, koja su neprestano izložena vjerskoj diskriminaciji i ekstremnom nametanju drugačijih vjerskih uvjerenja.

 

- Islamska zajednica će hafizu Mahiću i ovog puta dati svoju podršku - rekao je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

 

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kozarac hafiz Amir Mahić kazao je da posjeta reisa Kavazovića mnogo znači, te da je uz konkretnu podršku mnogo lakše prebroditi postojeće izazove i iskušenja.

 

Naglasio je, također, da pojednostavljena objašnjenja i medijsko-politička senzacija koja se pravi od ovog slučaja ne doprinose niti rješavanju ovog slučaja, niti Bošnjacima Kozarca i Prijedora, već naprotiv, siju nepotrebnu sumnju.

 

Islamska zajednica je angažirala advokata i očekuje da će ovaj slučaj biti riješen u njegovu korist, javila je MINA.

 

- Islamska zajednica je uvijek bila sposobna odgovoriti na probleme i izazove onoga s čim smo se ovdje godinama suočavali, ne sumnjam da će tako biti i sada - poručio je Mahić.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 103

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još