osvježena lista dioničara

AS Holding 'pokorio' još jednu bh. firmu: Poznata industrija mlijeka skoro potpuno u vlasništvu tešanjskog giganta

Biznis Klub03.02.23, 11:42h

AS Holding 'pokorio' još jednu bh. firmu: Poznata industrija mlijeka skoro potpuno u vlasništvu tešanjskog giganta
AS Holding ima namjeru da u narednih nekoliko godina poslovanja unaprijedi postojeći kapacitet proizvodnje za više od 25 posto

 

 


Tešanjski AS Holding u potpunosti je ovladao kompanijom Zenička industrija mlijeka (ZIM) nakon provedene ponude za preuzimanje dionica, izvještava BiznisInfo.ba.


Prema osvježenoj listi dioničara, vidi se da je AS Holding sada vlasnik 89 posto dionica zeničke firme. Prije ponude imao je oko polovine dionica, odnosno manje od 52 posto.


AS je objavio ponudu za sve preostale dionice, a kako se može vidjeti, većina dioničara je dosad prihvatila ponudu. AS Holding je prvi udio u ZIM-u preuzeo 2018. godine., prenosi BiznisInfo.

 

zim-lista-dionicara


Sada kada je vlasnik mnogo većeg vlasničkog udjela, AS će imati više motivacije da krene u značanije investicije u zeničku kompaniju, što je ranije već najavljivao.


U prošloj godini ZIM je imao poslovne prihode od oko devet miliona KM a upošljavao je 77 radnika, što govori da je riječ o značajnoj kompaniji. Njihovi proizvodi prisutni su u prodavnicama širom Bosne i Hercegovine.  


AS Holding ima namjeru da u narednom periodu poslovanja ZIM-a “umnogome osnaži tržišnu poziciju proizvoda i unaprijedi postojeći asortiman”.


Također ima namjeru da unaprijedi postojeći kapacitet proizvodnje zbog povećanja obima proizvodnje za više od 25 posto u naredne 3 do 4 godine.


– Cilj je i povećanje produktivnosti u proizvodnom procesu uvođenjem savremene opreme kao i povećanje broja uposlenih u proizvodnim procesima – naveli su ranije iz kompanije.


Također će, investicijama, do 2025. povećati broj otkupnih stanica za otkup svježeg mlijeka i mliječnih sirovina za oko 40 posto.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!