evo šta žena treba znati

Nisu samo valunzi u pitanju... Simptomi po kojima ćete znati da vam je menopauza pokucala na vrata

Lifestyle01.02.23, 19:56h

Nisu samo valunzi u pitanju... Simptomi po kojima ćete znati da vam je menopauza pokucala na vrata
Neke simptome nije uvijek lako prepoznati, zbog čega ih često žene uopće ne povezuju s menopauzom, već smatraju da je riječ o nekom drugom zdravstvenom stanju koje je potrebno liječiti, objašnjavaju stručnjaci

 

 


Menopauza je prirodna pojava kroz koju svaka žena prolazi kada uđe u određene godine, što je uglavnom između 35. i 50.


Iako većina žena koje se približavaju menopauzi pati od povremenih napadaja vrućine, odnosno takozvanih valunga, oni su samo jedan od mnogih simptoma koji mogu i do nekoliko godina ranije ukazivati na skori početak menopauze. Tokom tog perioda estrogen, progesteron i testosteron dramatično padaju, utječući pritom na gotovo sve dijelove ženskog tijela, od kože, kose, raspoloženja, spavanja pa sve do libida. Promjene hormona takođe mogu povećati rizik od određenih bolesti kao što su bolesti srca, dijabetes, ali i neke vrste raka.


No, neke simptome nije uvijek lako prepoznati, zbog čega ih često žene uopće ne povezuju s menopauzom, već smatraju da je riječ o nekom drugom zdravstvenom stanju koje je potrebno liječiti, objašnjavaju stručnjaci.

 

Simptomi koji ukazuju na početak menopauze:

 

1. Neredovan ciklus


Neredovan ciklus je prvi i najuobičajeniji simptom menopauze. On je rezultat nestabilnosti hormona vašeg tijela, koji rade do kraja vaše plodnosti.

 

2. Topli valunzi


Topli, a ponekada čak i hladni valunzi događaju se iznenada i izazivaju crvenilo u licu. To se sve događa zbog pada estrogena.

 

3. Nelagodnost pri spavanju


Žene koje prolaze kroz menopauzu mogu patiti od nesanice, jer ne mogu spavati zbog naleta vrućine. Osim opskrbe tijela estrogenom, čak i opskrba progesteronom opada u periodu menopauze.

 

4. Vaginalna suhoća


Zbog smanjenja proizvodnje estrogena, koji je odgovoran za održavanje vlažnosti vagine, vaginalno tkivo počinje se sušiti i postaje manje elastično.

 

5. Napetost i depresija


Osjećaj napetosti, iziritiranosti i depresije mogu savladati ženu koja prolazi kroz menopauzu. Uznemirenost i osjećaj gubljenja emocionalne stabilnosti su uobičajeni simptomi, kao i napadaji panike i fizički znakovi, poput ubrzanog rada srca i otežanog disanja.

 

6. Bol u udovima


Zbog hormonalne neuravnoteženosti udovi polako naotiču i počinju boljeti. Međutim, ukoliko je bol sve učestalija i nepodnošljivija, treba otići liječniku.

 

7. Hormonalna neuravnoteženost


Čest simptom ulaska u menopauzu jest i postojanje hormonalne neuravnoteženosti koje se ogleda u promjenama u rastu kose. Zbog smanjenja proizvodnje estrogena može doći i do prorjeđivanja ili gubitka kose.

 

(Ljepota&Zdravlje, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!