Susret u Banjoj Luci

Dodik i Konaković nakon sastanka: Još se upoznajemo, formirat ćemo pravne timove...

Front01.02.23, 16:39h

Dodik i Konaković nakon sastanka: Još se upoznajemo, formirat ćemo pravne timove...
Vanjski poslovi nisu stranačka, lična stvar to je pitanje odnosa Bosne i Hercegovine. Želim da koordinišemo te aktivnosti. Nisam znao da su napravljene jedninacionalne ambasade. To mi ni kao čovjeku uhu ne godi, naglasio je Konaković

 

 

 

Na sastanku u Banjaluci, lideri SNSD-a i NIP-a Milorad Dodik, predjsednik Republike Srpske i Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine razgovarali su o mogućnostima realizacije projekata koji su trenutno u zastoju. Kako su naveli biće formirani zajednički pravni timovi koji će razmatrati mogućnost realizacije projekata koji bi bili na korist svih u Bosni i Hercegovini, piše N1.

 

“Ja ću poslati ekipu pravnika koji će zajedno sjesti, ministar takođe i napraviti mehanizam kako ćemo u skladu sa ovlašćenjima i Ustavom otkloniti mogućnost da neko nešto zaustavlja”, rekao je Dodik.

 

“Predugo su te stvari akcentirane kao prioriteti oko kojih se svađamo mi hoćemo da nađemo rješenje da te stvari pokrenemo na korist svih”, rekao je Konaković u Banjaluci.

 

U fokusu razgovora dvojice lidera bilo je i pitanje ambasadora. Dodik je tražio da se vrati praksa da u ambasadama budu zastupljena sva tri konstitutivna naroda, dok je državni ministar priznao da se šokirao saznanjem o jednonacionalnim ambasadama.

 

“Iskustvo koje smo imali u prošlom vremenu da je Ministarstvo spoljnih poslova korišćeno za promocijh ličnih, porodičnih i stranačkih stavova”, naveo je Dodik ocjenjujući da je Konakovoćeva prethodnica Bisera Turković “pravila lične, porodične ambasade po svijetu”.

 

“Vanjski poslovi nisu stranačka, lična stvar to je pitanje odnosa Bosne i Hercegovine. Želim da koordinišemo te aktivnosti. Nisam znao da su napravljene jedninacionalne ambasade. To mi ni kao čovjeku uhu ne godi”, naglasio je Konaković.

 

Dodik je ocijenio da se sa liderom NiP-a još upoznaje, ali da su sastanci poput današnjeg korisni. U fokusu koalicije na državnom novu, to su istakla oba lidera, biće pitanja o kojima je moguće postići zajedničku saglasnost.

 

“Mi ne prihvatamo sankcije Rusiji, ali tamo gdje se bude odlučivalo i gdje budu potrebne odluke Savjeta ministara i Predsjedništva, bez obzira na to što kolege misle drugačije mi ćemo ostati pri tom stavu”, istakao je Dodik.

 

Cilj vlasti na državnom novu, kako je istaknuto je da se obezbjedi stabilnost i funkcionisanje Bosne i Hercegovine na ustavan način.

 

Dodik je ponovio da će insistirati na smanjenu međunarodnog intervencionizma. Ponovio je da Christian Schmidt nije visoki predstavnik “sve dok ga Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija ne utvrdi kao takvog”.

 

“Kasnije ćemo pokušati da dođemo do usaglašenog stava o ulozi međunarodne zajednice u Bosni i Hercegocini”, najavio je on.

 

S aspekta rasterećenja odnosa ministar Konaković značajnim smatra posjete državama regiona, a kaže razgovara se o tome sa predstavnicima Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 117

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još