Sud BiH

Potvrđena optužnica u predmetu Ratković i drugi, druga na temelju dokaza iz Sky/Anom aplikacija

Hronika01.02.23, 16:11h

Potvrđena optužnica u predmetu Ratković i drugi, druga na temelju dokaza iz Sky/Anom aplikacija
U optužnici se navodi da su akteri slučaja, nakon sticanja velike nezakonite imovinske koristi stečene prodajom velikih količina opojne droge kokain i marihuana, novac ulagali u kupovinu zemljišta, izgradnju objekata, najviše na području Ivanice, Mostara i Brčkog, zatim kupovinu vozila i drugih dobara

 

 

Sud Bosne i Herecegovine potvrdio je optužnicu u predmetu Saša Ratković i drugi, čiji su akteri koristili Anom aplikaciju, namjenjenu za ostvarivanje zaštićene kriptovane komunikacije, saznaje Fena u Tužiteljstvu BiH.

 

Optužnicom u ovom predmetu, koja se odnosi na međunarodno krijumčarenje narkotika, obuhvaćeni su – Saša  Ratković, zvani Sale (1991.); Dragan Supić (1974.); Tomislav  Vidaković, zvani Tomo (1990.); Vladica Rakić (1981.); Vasilije Stjepić, zvani Profa (1967.); Mitar Blagojević, zvani General (1986.); Miroslav Čalija (1975.), policijski službenik MUP-a HNK i Dražen Šiniković (1980.).

 

Svi optuženi nalaze se u pritvoru i terete se da su, djelujući kao organizirana kriminalna grupa i pripadnici grupe koja je djelovala na području BiH, zemalja regiona, EU i Južne Amerike, uz korištenje kriptovanih aplikacija za komunikaciju, činili krivična djela neovlaštenog međunarodnog prometa velikih količina opojnih droga - kokain i marihuana, uz sticanje velike nezakonite imovinske koristi, pranje novca, krivotvorenje isprave i druga krivična djela.

 

U optužnici se navodi da su akteri slučaja, nakon sticanja velike nezakonite imovinske koristi stečene prodajom velikih količina opojne droge kokain i marihuana, novac ulagali u kupovinu zemljišta, izgradnju objekata, najviše na području Ivanice, Mostara i Brčkog, zatim kupovinu vozila i drugih dobara.

 

Tužiteljstvo BiH zatražilo je blokiranje identificirane pokretne i nepokretne imovine, radi osiguranja zabrane otuđenja tokom postupka.

 

Kako je ranije saopćeno, optuženi su, između ostalog, vršili krivotvorenje dokumenata za neometano međunarodno kretanje članova organizirane kriminalne grupe, pri čemu su zloupotrebljavani policijski kapaciteti, a optuženi policijski službenik tereti se da je pomagao optuženima davanjem informacija o policijskim aktivnostima, kao i u krivičnih djelima - pranja novca i kupnje nekretnina.

 

Tužiteljstvo BiH će žalbene navode dokazivati pozivanjem 58 svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više od 450 materijalnih dokaza, među kojima su i dokazi pribavljeni putem međunardne pravne pomoći od pravosudnih institucija SAD i FBI.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!