Kanton Sarajevo

Od marta počinje rekonstrukcija 36 kilometara vodovodne mreže: Pogledajte koje ulice su na listi

Hronika01.02.23, 14:06h

Od marta počinje rekonstrukcija 36 kilometara vodovodne mreže: Pogledajte koje ulice su na listi
Potpisnici ugovora ukazali su na važnost projekta kojim će biti smanjen gubitak vode, a benefite od toga će imati krajnji korisnici, građani Kantona Sarajevo

 

 

Rekonstrukcija vodovodne mreže Kantona Sarajevo počet će u martu ove godine, a trasa rekonstrukcije obuhvata dužinu od oko 36 kilometara. Rok za završetak radova je dvije godine, a bit će izvođeni u 40 ulica.  

 

Ugovor za realizaciju Tranše II Projekta rekonstrukcije, u vrijednosti ud 9,8 miliona eura, danas su potpisali ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović, direktor preduzeća "Vodovod i kanalizacija" Rusmir Salić i direktorica građevinske firme Mibral d.o.o., izvođača radova, Maja Bralović-Smith.

 

Potpisnici ugovora ukazali su na važnost projekta kojim će biti smanjen gubitak vode, a benefite od toga će imati krajnji korisnici, građani Kantona Sarajevo. 

 

Ugovorom je planirana rekonstrukcija na lokalitetima općina Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, te Vogošća i Ilidža. Radovi će se izvoditi u 40 ulica, a neke od njih su - Mula Mustafe Bašeskije, Maršala Tita, Kemala Kapetanovića - Grbavica, dio ulice Hamdije Čemerlića, Behdžeta Mutevelića, Aleja Bosne Srebrene, Osik, Huseina Đoze, Mitra Šućura, te Rašida Bešlije. 

 

Ministar Hadžiahmetović je naveo kako predviđanja studije govore da bi okončanjem projekta rekonstrukcije gubitci vode bili svedeni na 50 posto, što je, po riječima ministra, puno bolje nego sadašnjih 70 posto.  

 

- Uglavnom će se raditi trase gdje su bili najveći gubici vode, a nadamo se da će nakon završetka projekta, koji bi trebao da traje 24 mjeseca, doći do znatnog smanjenja gubitaka vode – kazao je ministar. 


 
Direktor Salić je podsjetio da je to peta faza rekonstrukcije, nakon završene četiri faze rekonstrukcije vodovodne mreže i elektro-energetskog sistema, odnosno, pumpnih postrojenja.  

 

- Naša mreža ima gubitke od 70 posto, te očekujemo da nakon rekonstrukcije 36 kilometara vodovodne mreže imamo značajno manje gubitke nego što je to sada slučaj - rekao je Salić. 

 

Za firmu Mibral rekonstrukcija vodovodne mreže je veliki izazov, jer, po riječima Bralović-Smith, projekt je kompleksan i zahtijevat će ozbiljan pristup. 

 

- Projekt je podijeljen u pet sekcija, koje podrazumijevaju više od 45 lokaliteta. Cjevovodi profila će biti od 100 do 400 dn – navela je Bralović-Smith, te najavila da će u martu početi pripreme i radit će se po dinamici plana. 

 

Potpisnici ugovora su kazali da će građani biti na vrijeme obaviješteni o kratkotrajnim redukcijama vode, kao i izmjenama u odvijanju saobraćaja na lokacijama gdje se izvode radovi. 

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!