VIDEO/ Završetak se očekuje do kraja 2025. godine

Potpisan ugovor za Projekat izgradnje tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Hronika01.02.23, 13:25h

Potpisan ugovor za Projekat izgradnje tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica
Iznos zajma je 25.000.000,00 eura, a očekuje se da će Projekt biti završen do 31. decembra 2025. godine

 

 

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Zoran Tegeltija i predsjednica Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Odil Reno-Baso potpisali su danas u Sarajevu Ugovor o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Projekt izgradnje tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica.

 

Iznos zajma je 25.000.000,00 eura, a očekuje se da će Projekt biti završen do 31. decembra 2025. godine.

 

Tegeltija je nakon potpisivanja Ugovora kazao da je EBRD jedan od najznačajnijih institucionalnih partnera BiH, a najviše investira u infrastrukturu, finansijski sektor i ostali dio, oko deset posto projekata, se realizira u sve druge oblasti.

 

Projekt za koji su danas potpisali Ugovor jedan je u nizu projekata iz oblasti infrastrukure i spada u takozvane, naveo je Tegeltija, projekte "zelenih gradova“.

 

-Radi se o potpisivanju ugovora za izgradnju tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice. Procijenjena vrijednost projekta je 25 miliona eura. Dužina je 13 kilometara – kazao je Tegeltija, pojasnivši da se sredstva prenose na Kanton Sarajevo, odnosno Ministarstvo saobraćaja KS, a obaveza servisiranja tog kredita je na Kantonu Sarajevo.

 

Napomenuo je da je Ugovor na 15 godina, sa tri godine grace perioda, za koji se realno procjenjuje da je vrijeme kada bi mogao cijeli projekat da se realizira.

 

Po njegovim riječima, BiH pregovara oko mogo projekata sa EBRD-om, a najinteresantnijim je ocijenio završetak Koridora Vc, najvećeg infrastrukturnog projekta u BiH, koji nije moguće realizirati bez međunarodnih finansijskih institucija.

 

Predsjednica Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Odil Reno-Baso je kazala da je BiH izuzetno važna zemlja za njih u smislu projekata i saradnje, te da je EBRD dugogodišnji partner Bosni i Hercegovini.

 

- Naši projekti su usmjereni u tri područja – infrastruktura, odnosno  strateški infrastrukturalni projekti koji se provode u BiH, zatim projekti privatnog sektora i projekti zelene tranzicije – istakla je Reno-Baso.

 

Ocijenila je da je, u okviru zelene agende i zelenih projekata, BiH jedna od najuspješnijih zemalja u okviru njihove inicijative "zeleni gradovi“.

 

Napomenula je da su četiri grada u zemlji već uključena i pokazuju neke od najboljih učinaka u okviru ove inicijative, a pridružit će se još dva grada.

 

Izrazila je također zadovoljstvo zbog današnjeg potpisivanja ugovora, dodajući da će s ovim projektom podrška EBRD-a samo Kantonu Sarajevo iznositi 170 miliona eura.

 

Reno-Baso je pojasnila da će zahvaljujući ovom projektu biti izgrađena tramvajska pruga i produžit će se za 50 posto, što će omogućiti urbani razvoj u tom dijelu Sarajeva, te će se usmjeriti razvoj grada Sarajeva prema tim područjima.

 

- Ovaj projekt, zajedno sa svim drugim prijektima koje smo do sada provodili, pomoći će da se unaprijede okolišni uvjeti i standard života u Kantonu Sarajevo, osigurat će se brži, čišći, pouzdaniji, sigurniji prijevoz za građane Sarajeva, smanjiti zagađenje i saobraćajne gužve. Ovo je jedna prava investicija u budućnost – istaknula je Reno-Baso.

 

Kazala je da će EBRD i dalje pružat podršku Kantonu Sarajevo i cijeloj Bosni i Hercegovini kroz zelene investicije, koje će osigurati da usluge koje se pružaju na nivou općina budu održivije, efikasnije i konkurentnije.

 

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!