'stalno smo govorili da se uzdiže'

Vulić: Samoproglašena kraljica bh. diplomatije Bisera Turković radila je na stvaranju islamske BiH

Front31.01.23, 19:12h

Vulić: Samoproglašena kraljica bh. diplomatije Bisera Turković radila je na stvaranju islamske BiH
"Mi smo konstantno govorili da se Turkovićeva izdiže i iznad Predsjedništva BiH i da sebi daje ovlaštenja koja joj ne pripadaju i svi su to ovdje u političkom Sarajevu osporavali i zbog toga negodovali", napomenula je Vulićeva

 

 

 

Šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je danas da je "samoproglašena kraljica bh. diplomatije Bisera Turković" radila na stvaranju islamske BiH, da nije poštovala zakone ni Ustav BiH - piše ATV

 

Na tvrdnje aktuelnog ministra inostranih poslova u Savjetu ministara BiH Elmedina Konakovića da je u doba privremenog finansiranja za konzulate u Novom Pazaru i Rijeci potrošeno oko 100.000 evra, a da niko tamo nije radio, Vulićeva je rekla da se pokazalo istinito sve ono na šta je ukazivao ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ, kao i ono šta su komentarisali poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu.

 

"Mi smo konstantno govorili da se Turkovićeva izdiže i iznad Predsjedništva BiH i da sebi daje ovlaštenja koja joj ne pripadaju i svi su to ovdje u političkom Sarajevu osporavali i zbog toga negodovali", napomenula je Vulićeva.

 

Ona je dodala da samoinicijative Turkovićeve da otvara predstavništva i troši novac svih građana bez odobrenja i bez sistemskog plana jasno govore o njenoj samovolji i potrebi da ugodi kadrovima SDA i onima koji su joj bili dobri lobisti ka ostvarenju cilja.

 

"Njen cilj je islamska BiH od koje očito ni ona a ni predstavnici SDA ne odustaju", ocijenila je Vulićeva u izjavi novinarima u Sarajevu.

 

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara BiH Elmedin Konaković (NiP) je odgovarajući na pitanje rekao da je "brzim uvidom u stanje Ministarstva inostranih poslova" među uočenim problemima bilo pitanje otvorenih konzulata BiH u Novom Pazaru, Rijeci i Tirani.

 

Pitanje mu je postavila poslanik Aida Baručija koju je zanimalo da li generalni konzulati BiH u Novom Pazaru i u Rijeci otvoreni u augustu prošle godine funkcionišu ili su bili predstava za javnost s obzirom na to da budžet Ministarstva ne predviđa novac za ova dva konzulata niti su imenovani konzuli.

 

"Brzim uvidom u stanje Ministarstva jedan od uočenih problema su ova dva konzulata i onaj u Tirani. U sistematizaciji radnih mjesta ne postoje ljudi u njima, nisu budžetirani tako da za njih nema novca", rekao je Konaković.

 

On je dodao da se plaćaju zakupi za konzulate i da je potrošeno stotinu hiljada evra u zgrade u kojima nema osoblja, a da postoji informacija da se u konzulatu u Rijeci nalazi jedna osoba "koja ima neki ugovor o djelu" koji se istražuje.

 

Konaković je rekao i da je najveći problem što su se odluke donosile u vrijeme privremenog finasiranja što je kršenje Zakona o budžetu, te da je to bila predizborna priča.

 

"Imamo indicije da su ugovori koji su sklapani, sklopljeni mimo procedure po Zakonu o javnim nabavkama. Iz revizorskog izvještaja naslućujem da ima puno većih problema od ovog pitanja", zaključio je Konaković. 

 

(ATV, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 112

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još