Formiranje vlasti

Danas sastanak Osmorke: SDP odlučuje s kim će u vlast

Front31.01.23, 10:44h

Danas sastanak Osmorke: SDP odlučuje s kim će u vlast
Tema današnjeg sastanka trebala bi biti uspostavljanje koalicionih odnosa s ciljem formiranja vlasti na nivou Federacije Bosne i Hercegovine. Razgovarat će se i o formiranju vlasti u kantonima

 

 

Ključni sastanak stranaka okupljenih oko Osmorke trebao bi biti održan danas, vjerovatno u prostorijama SDP-a u Sarajevu.


SDP je jučer održao sastanak Kolegija stranke, s kojeg je poručeno da Pokretu za nove generacije više nema mjesta u koaliciji.

 

Kako je ranije najavljeno, tema današnjeg sastanka trebala bi biti uspostavljanje koalicionih odnosa s ciljem formiranja vlasti na nivou Federacije Bosne i Hercegovine. Razgovarat će se i o formiranju vlasti u kantonima.

 

Ovo je jučer u izjavi za medije najavio i Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a.

 

Jučer je SDP dao nalog kantonalnim organizacijama da od danas krenu razgovori sa svim političkim partijama za formiranje većina u kantotnima. Posebno se to odnosi na Tuzlanski, Sarajevski i Unsko-sanski kanton.

 

Drugi zaključak je bio da SDP kreće hitno u formiranje federalne vlasti.

 

“To je prioritet. Dok se ne formira, značajno će se usporiti procesi imenovanja na državnom nivou. Naši kadrovi će osigurati imenovanje samo onih funckija koje su neophodne za funkcioniranje”, rekao je Mijatović.


Podsjetimo, Stranka za BiH i Pokret za nove generacije zahvaljujući glasovima SDA i NES-a dobili su delegate u Domu naroda BiH iz FBiH. SDP u državnom Domu naroda sada nema niti jednog delegata.

 

Damir Marjanović je u Dom naroda FBiH ušao glasovima SDP-a i NiP-a i trebao je podržati kandidata SDP-a. Dogovora se nije držao.

 

Uz Pokret za nove generacije stali su Stranka za BiH i NES. Ove dvije partije su napustile Osmorku na državnom nivou jer nisu htjele da koaliraju sa SNSD-om. Toga su se dosjetile u samom finalu dogovora.

 

Danas je pred stranakama ove koalicije nekoliko opcija. Mijatović kaže da je nemoguće da to bude koalicija SDA i SDP. No, i to je svakako jedna od opcija.

 

Koji put će SDP i njegovi partneri odabrati, bit će jasnije danas.

 

(Raport, DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 14

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još