NA SNAZI OD JESENI 2022. GODINE

Hrvatska priznaje diplome sa samo jednog univerziteta u BiH... Pogodite kojeg!

Hronika30.01.23, 20:24h

Hrvatska priznaje diplome sa samo jednog univerziteta u BiH... Pogodite kojeg!
Donošenjem Zakona o priznavanju u ljeto 2022. godine, Republika Hrvatska je umjesto rješenja o priznavanju

 

 


Republika Hrvatska izdaje negativno mišljenje o svim visokoškolskim ustanovama iz Bosne i Hercegovine osim Sveučilišta u Mostaru, koje je u prethodnom periodu prošlo eksterno vrednovanje od strane AZVO-a, saznaje Buka.


Kako je ovom portalu pojašenjeno u Centru za informiranje i priznavanje dokumenata iz područja visokog obrazovanja BiH, ovo je na snazi od jeseni 2022. godine, odnosno početkom provođenja odredbi Zakona o priznavanju.


Donošenjem Zakona o priznavanju u ljeto 2022. godine, Republika Hrvatska je umjesto rješenja o priznavanju, počela izdavati mišljenje koje je neobavezujuće za poslodavce, ali na osnovu njega poslodavac može donijeti odluku o prijemu u radni odnos ili može predstavljati prepreku za ostvarivanje prava iz oblasti radnih odnosa u Republici Hrvatskoj, ako je u mišljenju navedeno da se inostrana kvalifikacija ne može usporediti sa visokoškolskim kvalifikacijama u Republici Hrvatskoj zbog nedostatka sistema osiguranja kvaliteta.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 173

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još