nije šala

Vozite u Austriju? Poštujte ova pravila da ne biste platili kaznu 2.000 eura, a mogu vam i oduzeti vozilo

Hronika29.01.23, 12:13h

Vozite u Austriju? Poštujte ova pravila da ne biste platili kaznu 2.000 eura, a mogu vam i oduzeti vozilo
Uz sve to, obratite pažnju na austrijske automatske radare, a oni, osim prekoračenja brzine, mogu pratiti i druge prekršaje

 

 

 

Vozite li ovih dana u Austriju? Ako je odgovor da, onda obavezno pročitajte tekst. U jeku zimske turističke sezone, naime, austrijska policija upozorila je vozače da moraju propisno postaviti i osigurati svoju skijašku opremu tokom putovanja. U protivnom mogu biti kažnjeni visokim kaznama. Ako policajac smatra da su skije loše pričvršćene, može izreći kaznu do 500 eura.

 

A u kombinaciji prekoračenja brzine s nekim drugim prekršajima, poput famozne kazne za onečišćenje zraka od 2.000 eura, možete dobiti i zabranu upravljanja vozilom.

 

Preporučuje se odlaganje skija na krovni nosač ili u krovnu kutiju, što je najsigurnije rješenje za putnike u slučaju naglog kočenja. U krovnu kutiju idealno bi bilo spremiti pancerice i skijaške štapove. Ako skije i drugu opremu spremate u automobil, stavite ih na dno prtljažnika. Zavežite skije trakom i također ih pričvrstite. U za to prikladne torbe možete spremiti skije, daske za skijanje, pa čak i pancerice.


Preporučljivo je imati i lance za snijeg jer u austrijskim planinama ima dosta dionica na kojima je cesta prekrivena snijegom i ledom. A na njima su lanci obavezni, čak i uz zimske gume.

 

Posebnu pažnju treba obratiti i na ograničenje brzine u ekološkim područjima s niskim emisijama, poput onih na autocestama oko Salzburga. Na tim mjestima, označenim dopunskim znakom IG-L, koji je ispod znaka ograničenja brzine, za prebrzu vožnju možete dobiti i trostruku kaznu.

 

Prva je kazna za prekoračenje brzine, čiju će visinu odrediti policija, druga je za onečišćenje zraka i iznosi 2.000 eura. Sve to može biti dopunjeno zabranom upravljanja vozilom, što policija rješava oduzimanjem ključeva ili stavljanjem lisica na upravljač vozila.

 

Uz sve to, obratite pažnju na austrijske automatske radare, a oni, osim prekoračenja brzine, mogu pratiti i druge prekršaje. Automatskim radarskim fotografiranjem moguće je sankcionirati i nekorištenje sigurnosnog pojasa ili telefoniranje tokom vožnje bez hands-free opreme.

 

(Raport, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još