Nastavak konstituirajuće sjednice

Dom naroda FBiH danas bira delegate iz Federacije za državni Dom naroda

Front27.01.23, 14:55h

Dom naroda FBiH danas bira delegate iz Federacije za državni Dom naroda
Za Bošnjake je upućeno šest kandidacijskih listi, a za Hrvate sedam, što je ukupno 13, izvijestila je danas na sjednici odgovarajuća privremena parlamentarna komisija

 

 

U današnjem nastavku konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koja je u toku u Sarajevu, treba izabrati delegate iz Federacije BiH u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

 

Prema pravilima, za navedeni državni nivo, iz Federacije treba izabrati delegate Bošnjake i Hrvate.

 

Za Bošnjake je upućeno šest kandidacijskih listi, a za Hrvate sedam, što je ukupno 13, izvijestila je danas na sjednici odgovarajuća privremena parlamentarna komisija.

 

Centralna izborna komisija BiH je iz reda bošnjačkog naroda ovjerila kandidacijske liste predlagača: Zukić Muamera, Zahiragić Harisa, Orlović Amira, političkog subjekta Narod i Pravda, zatim liste predlagača Irfana Čengića i Dževada Hadžića te kandidatsku listu Dautović Emira.

 

Iz reda Hrvata, Centralna izborna komisija BiH ovjerila je kandidatske liste predlagača Damira Marjanovića, Tadić Ive, Nakić Ilije, Martinović Tomislava, Mandić Tomislava, Ivana Odaka i Mujkanović Marine.

 

Bošnjačke odnosno hrvatske delegate u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Federacije BiH biraju delegatski klubovi Bošnjaka odnosno Hrvata u Domu naroda Federalnog parlamenta.

 

Dom naroda državnog parlamenta ima ukupno 15 delegata, od kojih su dvije trećine iz Federacije BiH, pet Bošnjaka i pet Hrvata.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!