opći haos traje već dva dana

Drama oko budžeta: Sjednica Predstavničkog doma FBiH na ivici incidenta i regularnosti, padale teške riječi

Front26.01.23, 17:42h

Drama oko budžeta: Sjednica Predstavničkog doma FBiH na ivici incidenta i regularnosti, padale teške riječi
Nakon kratkog objašnjenja sekretara i davanja saglasnosti došlo je do haosa u sali i nadvikivanja, odjekivale su poruke "nije Sarajevo BiH" i vika s druge strane sale, nakon čega je Marinković - Lepić prekinula sjednicu na 10 minuta

 

 

 

Prijedlog budžeta Federacije za 2023. godinu izazvao je opći haos, a sjednica Predstavničkog doma koji o tome odlučuje traje već dva dana. 

 

Vlada Federacije BiH odbila je sve amandmane na Prijedlog budžeta FBiH. Sada je na zastupnicima da se izjašnjavaju o predloženim amandmanima kojih je više od 50.

 

- Od ranog jutra je rađena obrada pristiglih amandmana i izjašnjenje ste dobili na stolu. zahvalio bih se kolegama zastupnicima jer je kroz amandmane izneseno mnogo ideja, posebno kada je riječ o projektima od značaja za Federaciju, kanton... Budžet FBiH je 2015. godine iznosio 3,9 milijardi KM sa penzionim Fondom, a dana je on 6,7 milijardi i historijski je. Ne mogu a ne pohvaliti Parlament FBiH koji je postigao ovaj rezultat sa nama. Ukazao bih da je načinjeno nekoliko tehničkih grešaka kod predlaganja amandmana a jedna od njih "skidanje" 10 miliona KM od Željeznica FBiH - kazao je, između ostalog premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

 

Zastupnik Adnan Delić (NIP) je tražio da se o amandmanima zbog obimnosti izjašnjavaju u paketu - javlja Patria.

 

- Obzirom na to da je pred nama veliki broj amandmana, samo iz skupštinske većine iz koje dolazim ih je 50 da ih ne razmatramo pojedinačano kao i sve ostalo jer će nam to oduzeti vrijeme, pogotovo iz činjenice što svi znamo kako ćemo glasati i samo ćemo izgubiti dragocjeno vrijeme - rekao je Delić.

 

Replicirao mu je zastupnik Mahir Mešalić (DF) kazavši kako amandmani nisu vreća krompira i kako žele pojedinačno da se izjašnjavaju o amandmanima.

 

Na inicijativu Mirsada Zaimovića (SDA) data je pauza od pola sata da se zastupnici dogovore kako će se izjašnjavati o amandmanima.

 

Potom je predsjedavajuća Predstavničkog doma Mirjana Marinković Lepić odlučila da se prvo glasa o paketu amandmana stranaka osmorke i HDZ-a, na šta je upozorio Nezir Pivić da način na koji su ti amandmani podneseni može izazvati dodatne probleme jer značajno mijenjaju budžet.

 

“Ukoliko se desi da ugrozite budžet tražit ćemo da se očituju nadležne institucije radi ustavnosti”, poručio je Pivić. 

 

Mahir Mešalić iz DF-a je potom tražio da sekretar Doma kao ovlašteni državni službenik razjasni situaciju oko amandmana, a predsjedavajućoj je odgovorio da je neozbiljno reći kako 50 amandmana ne mijenja značajno budžet. 

 

Eldina Gabela, dopredsjedavajuća, predložila je zaključak kojim se Dom izjašnjava je li saglasan da se glasa o amandmanima. 

 

Nakon kratkog objašnjenja sekretara i davanja saglasnosti došlo je do haosa u sali i nadvikivanja, odjekivale su poruke "nije Sarajevo BiH" i vika s druge strane sale, nakon čega je Marinković - Lepić prekinula sjednicu na 10  minuta.

 

(Foto i tekst: Patria, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 26

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još