Ovog puta, dakle, nije riječ o povoljnom uticaju beta-karotena na zdravlje, već njegovog bliskog rodjaka alfa-karotena - antioksidanta koji neutrališe oštećenja DNK izazvana oksidacijom.
Tim dr Čaojeng Lija iz CDC-a u Atlanti, je analizirao slučajeve više od 15.000 učesnika američke Treće nacionalne studije zdravstva i hrane, koji su na početku istraživanja dali krv, kao i zdravstvene informacije o sebi i svom načinu života.
Poslije četrnaest godina je umrlo gotovo 4.000 učesnika te studije. Stručnjaci CDC-a su utvrdili da što je bio veći sadržaj alfa-karotena u krvi ispitanika na početku studije, to je manji bio njihov rizik od oboljevanja i smrti.
U odnosu na ispitanike s najmanjim sadržajem alfa-karotena u krvi, oni s najvećim sadržajem ovog antioksidanta su bili izloženi do 39 odsto manjem smrtnom riziku i pošto su uzeti u obzir rizični faktori, kao što su godine i pušenje.
Dr Li ističe da sve to možda nije zasluga samo alfa-karotena, već i nekih drugih elemenata u voću i povrću. On, ipak, napominje da je nekim ranijim istraživanjima utvrđeno kako je alfa-karoten desetak puta efikasniji od beta-karotena u suzbijanju nekih vrsta raka mozga, jetre i kože.
(BLIC/ds)
PODIJELI NA
Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook