nit' razvojni, nit' inovativni, već socijalni

Nikad veći budžet Federacije BiH, milionska sredstva za osjetljive kategorije... Međutim, ima puno prigovora

Hronika25.01.23, 17:45h

Nikad veći budžet Federacije BiH, milionska sredstva za osjetljive kategorije... Međutim, ima puno prigovora
Poslanik Kluba SDP-a Elvir Karajbić istakao je da budžet nije ni razvojni, a niti socijalni, nego „inflatorni“ jer su građani više platili poreza u prošloj godini zbog inflacije koja je bila blizu 18 posto.

 

 

 
Nakon gotovo četiri sata od početka sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH počela je rasprava o Prijedlogu ovogodišnjeg federalnog budžeta, koji je prva tačka dnevnog reda ove sjednice.


Poslanik Admir Čavalić je uime Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma konstatovao je da Odbor sa devet glasova "za" i jednim suzdržanim prihvatio budžet uz zaključke među kojima je izaključak da se ovaj dom danas izjasni.


- Radi se o i zaključku da se preporučuje Vladi Federacije BiH da se prilikom raspodjele finansijskih sredstava u iznosu od 200 miliona KM prema kantonima drži popisa iz 2013. godine kao i ranije  – istakao je Čavalić.


Kao predsjednik Kluba Stranke za BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, istakao je stav Kluba, da budžet nije razvojni, već socijalni. Najveća kriitka je, međutim, da budžet nije inovativan.


- Žao mi je da tek u četiri sata poslijepodne počinjemo raspravu o budžetu. Veoma je optimistična bila federalna ministrica finansija Jelka Milićević u svom obrazlaganju, a to je potpuno nerealno u svakodnevnom životu. Najveći broj građana sve teže živi i odlazi iz zemlje. Budžet je za nešto više od 1,1 milijardu KM veći od prošlogodišnjeg i kada izdvojimo sredstva koja idu za penzije i otplatu duga, vidjet ćemo šta ostaje za građane –  kazala je predsjednica Kluba zastupnika DF-GS u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Alma Kratina.  


Iako se radi o milionskim iznosima koji su planirani za osjetljive kategorije, invalide i roditelje - njegovatelje, smatra da su nedovoljni za sistem socijalne zaštite.  


Govoreći o poljoprivredi, kaže da je jasno da budžet neće doprinijeti kapitalnim ulaganjima, a u stvarnosti „vidimo da ljudi nisu motivirani da razvijaju svoju proizvodnju“.


Poslanik Kluba SDA Miralem Galijašević naglašava da izradu budžeta treba staviti u politički i ekonomski kontekst.


- Ovo je najveći budžet do sada. Mislim da je ovo rezultat odgovorne poreske politike. Očito da je oprezna finansijska politka Vlade dala rezultate. Vlada je vođenjem odgovornih politika u protekle četiri godine ostvarila suficite i održala punu likvidnost svih isplata – naveo je Galijašević.  


Poslanik Kluba SDP-a Elvir Karajbić istakao je da budžet nije ni razvojni, a niti socijalni, nego „inflatorni“ jer su građani više platili poreza u prošloj godini zbog inflacije koja je bila blizu 18 posto.


- Tako da rast budžeta nije produkt nikakvog rada vlada nego poskupljenja cijena i skupljeg života građana. Građani zantno teže žive danas nego prije godinu dana i to je rezultat rada ove Vlade, a ni u kom slučaju blagostanje o kojem Vlada govori – rekao je Karajbić.


Nakon izjašnjavanja o Prijedlogu budžeta, poslanici će također po hitnom postupku razmatrati popratni akt Prijedlog zakona o izvršavanju budžeta FBiH za 2023. godinu.  

 

(FENA/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 22

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još