Federalna ministrica finansija obrazložila

Milićević o budžetu: Akcenat je na povećanju penzija i infrastrukturnih projekata

Hronika25.01.23, 14:27h

Milićević o budžetu: Akcenat je na povećanju penzija i infrastrukturnih projekata
Podvukla je da osnovni prioriteti Vlade FBiH ostaju ubrzan i održiv ekonomski rast i razvoj, povećanje zaposlenosti, očuvanje i jačanje životnog standarda građana, kao i stvaranje povoljnog ambijenta za privlačenje investicija, te održavanje makroekonomske stabilnosti

 

 

Federalna ministrica finansija Jelka Milićević danas je na prvoj redovnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH obrazložila da je ovogodišnji federalni budžet, koji je predložila Vlada FBiH u iznosu od 6,7 KM, realan i održiv.

 

- To je najveći budžet dosad i on u svome sastavu ima i akumulirani suficit iz prethodnih godina od 200 miliona KM. Budžet je veći za 1,1 milijardi KM u odnosu na prošlogodišnji. Dva razloga su za to, prvi je rast prihoda od poreza, a drugi je porast servisa vanjskog duga. Budžet FBiH za 2023. godinu je sačinjen kako bi bio realan i održiv i pažljivo će se pratiti realizacija njegove prihodovne strane u slučaju makroekonmskih poremećaja – kazala je Milićević.

 

Podvukla je da osnovni prioriteti Vlade FBiH ostaju ubrzan i održiv ekonomski rast i razvoj, povećanje zaposlenosti, očuvanje i jačanje životnog standarda građana, kao i stvaranje povoljnog ambijenta za privlačenje investicija, te održavanje makroekonomske stabilnosti.

 

- Novi budžet prvi put predviđa obitelji s djecom kao korisnike dječijeg doplatka, naknade za roditelje djece ometene u razvoju te za potpomognutu oplodnju. Poseban akcent je stavljen na povećanje penzija od skoro 16 posto tačnije 15,67 posto, dok su plate državnih službenika i namještenika povećane 11,1 posto – konstatovala je Milićević.

 

Kaže da se nastojalo što veći dio budžeta izdvojiti za infrastrukturne projekte koji predstavljaju ulaganje u budućnost koje bi trebalo povećati bruto društveni proizvod.

 

Strukturu budžeta karakterizira rast poreznih prihoda, posebno prihoda iz doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje u postotku od oko 21 posto i prihoda od neizravnih poreza u postotku od oko 23 posto u bruto iznosu.

 

-  Navedeni doprinosi planirani su u iznosu od 2.683 mil KM i veći su za 464,1 mil KM u odnosu na iznos u prošlogodišnjem proračunu. Ukoliko se ovi prihodi uporede sa onim što smo realizirali odnosno naplatili tijekom 2022. godine, taj porast je manji i iznosi 225,0 mil KM – istakla je Milićević.

 

Govoreći o rashodima i izdacima navela je da se najizraženije promjene u odnosu na proračun 2022. godine odnose na povećavanje plaća zaposlenih državnih službenika i namještenika, kao i policijskih službenika u efektivnom iznosu od 11,1 posto. To je izvršeno na temelju Sporazuma o utvrđivanju osnovice i boda za obračun kojeg je Vlada potpisala sa Savezom sindikata državnih službenika i namještenika.

 

Planirana su sredstva za nabavu građevina odnosno smještaj instutucija Vlade FBiH u iznosu od 20,0 mil KM.

 

- S obzirom naa to da u prethodnoj godini nije bilo nabave automobila u okviru resornih ministarstava predviđena su sredstva od 2,0 mil KM za nabavu automobila za federalne proračunske korisnike – navela je Milićević.

 

U budžetu su također namijenjena sredstva za izgradnju zatvorskih jedinica u Sarajevu i Mostaru, kao i potpore EU za projekte energetske efikasnosti u iznosu od 12,9 mil KM, koja će biti usmjerena za mala i srednja preduzeća.  

 

Za niže razine vlasti predviđen je iznos od 200,0 mil KM kantonima i 39,0 mil KM općinama.

 

- Nastavljena je praksa potpore Vlade FBIH kroz nastavak finansiranja stambene kreditne linije putem Union banke usmjerene za mlade i to u iznosu od dodatnih 15 miliona KM čemu će Union banka pridružiti i vlastita sredstva. Na ovaj način u razdoblju od 2018. do 2022. godine odobreno je 143,3 mil KM odnosno bilo je 1.388 korisnika stambenih kredita. Međutim, efekti su puno veći jer su i ostale banke reagirale poboljšanjem svojih kreditnih uvjeta za rješavanje prvog stambenog pitanja – rekla je Milićević.

 

Osim navedenog, kaže da je za nastavak implementacije Zakona o konsolidaciji zdravstvenih ustanova planirano 75,0 mil KM, te za implementaciju Zakona o biomedicinskoj potpomognutoj oplodnji 10,0 mil KM.

 

Transfer za poljoprivredu je povećan za 54 mil KM i iznosi ukupno 160,0 mil KM.

 

-  Vlada je na današnjoj hitnoj telefonskoj sjednici usvojila amandman koji postaje sastavni dio Prijedloga budžeta za 2023. godinu, a vezan je za povećanje osnivačkih ulaganja u naftnim terminalima, a putem Operatora Terminali FBiH u iznosu od 4 miliona KM  - dodala je Milićević.


(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!