Sjećanje na žrtve Holokausta

Starajući se o neodbolovanoj patnji: Izložba Gabriele Nikolić 'Jagode i pepeo, tragovima sjećanja' u BKC-u

Kultura24.01.23, 13:42h

Starajući se o neodbolovanoj patnji: Izložba Gabriele Nikolić 'Jagode i pepeo, tragovima sjećanja' u BKC-u
Izložba se organizuje povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, a autor je prema vlastitim riječima posvećuje 'svim porodicama koje su doživjele surovi gubitak voljenih osoba kroz ratove, ne praveći podjelu na rasnu pripadnost, geografski položaj ili vjeroispovijest'.

 


Izložba digitalnih grafika i serigrafija autorice Gabriele Nikolić od nazivom „Jagode i pepeo, tragovima sjećanja“ će biti svečano otvorena u petak, 27. 01., u 18:30 sati, u Galeriji JU Bosanski kulturni centar KS. 

 

Izložba se organizuje povodom  Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, a autorica je prema vlastitim riječima posvećuje 'svim porodicama koje su doživele surovi gubitak voljenih osoba kroz ratove, ne praveći podelu na rasnu pripadnost, geografski položaj ili vjeroispovest'.


 
Producent događaja je UG „Scena“, na čelu sa Amirom Kadumović, a o ovoj izložbi, razlozima koji su ga nagnali i inspirisali da je napravi i predstavi javnosti najbolje govori sam autor u svom otvorenom obraćanju javnosti, koje prenosimo u cjelosti:

 

„Na tlu Balkana više nema nijednog živog člana porodice Zunana pod tim prezimenom, porodice moje babe Radmile Nikolić, rođene kao Rifka Zunana 1909. godine. Njen zapis bio je da preživi smrt svoje sestre i mlađeg brata, potom svog oca - mog pradede Gabriela, koji je poginuo u Prvom svetskom ratu. U još jednom svetskom ratu, oktobra 1942. godine, izgubila je majku, i još pedeset članova uže i šire porodice. Stradali su u Dušegupki, vozilu koje je, od logora Judenlager Semlin na Starom sajmištu, kružilo Beogradom do masovnih grobnica u Jajincima. Behu to porodice Beraha, Baruh, Karijo, Pardo, Pinkas i Zunana. Nacisti  im ni tamo nisu dali pravo na večni  mir, već  su njihove kosti  pred kraj rata iskopane i  spaljene, a pepeo istovaren u reku Savu da ga voda zauvek odnese.

 

O gubitku i žalovanju u našoj porodici se nije govorilo. Dugu tišinu prekinuo je pronalazak kutije sa fotografijama, više od pet decenija skrivene u zidu našeg porodičnog stana. Na pitanje mog oca da li da fotografije odnese svojoj majci u Toronto, njen odgovor je bio: “Sine, ja sam ih sakrila da ih više ne vidim, jer jedino tako sam mogla da nastavim da živim za svog muža i vas, moju  decu.”
Od tog trenutka,  počinje moja opsesija ljudima sa fotografija, fascinacija njihovim kratkim životima i nasilnom smrću. 

 

Bol je pojam i osećaj koji ignorišemo po svaku cenu, klonimo se njegove težine I, ne tako retko, obmanjujemo sebe i druge, te na pitanje - kako si, najčešće bez razmišljanja odgovaramo - dobro sam. A nisam. 
I tako je babina neodbolovana patnja preskočila jednu generaciju i pronašla mene da se o njoj staram. Ja sam čuvar tužnog nasleđa, arheolog porodičnog blaga patnje, večnog žalovanja u tišini. Ja, žena koja dece nemam, poslednji sam potomak porodice koji čuva uspomenu na ljude kojih više nema.

 

jagode-i-pepeo-1

 

Ovu izložbu posvećujem svim porodicama koje su doživele surovi gubitak voljenih osoba kroz ratove, ne praveći podelu na rasnu pripadnost, geografski položaj ili veroispovest. Jer svakog čoveka duša boli podjednako  i to se ne da meriti ni odmeravati.

 

Zahvaljujem se Bosanskom kulturnom centru Kantona Sarajevo na pozivu da svoju izložbu “Jagode i pepeo-tragovima sećanja”, predstavim publici u galeriji prostora nekadašnjeg sefardskog hrama. Nakon završetka II svetskog rata u kome je izgubilo život skoro devedeset posto jevrejskog življa, jevrejska zajednica daruje hram gradu Sarajevu 1948. godine. Jedini uslov bio je da prostor služi isključivo za namene iz oblasti kulture. Hvala vam što poštujete dato obećanje, i što ste me pozvali da budem gost u vašem gradu, tu gde je moj život začet, dok je otac služio vojni rok kao radarista na aerodromu  Rajlovac.

 

Takođe, ovom prilikom želim da se zahvalim Ministarstvu kulture i sporta - Kanton Sarajevo, za podršku dokumentarnom filmu u nastajanju pod istim naslovom, u ko-produkciji sa Udruženjem za razvoj kulture, nauke i umjetnosti “SCENA”.  
Mojoj sarajevskoj keridici, Amiri, ženi sa imenom koje znači kruna na persijskom, urdu i hebrejskom jeziku, hvala za dušu i razumevanje i što je srcem ušetala na scenu mog stvaralaštva.
Mojoj beogradskoj keridici, Barbari, čiji tekstovi nesebično prate moje izložbe.
Mojim roditeljima, sestri i njenoj deci, za ljubav, podršku i sevdah.

 

Fazi bien, no miris por ken. (Ladino)
Čini dobro i ne pitaj za koga je. (sefardska poslovica)“.

 

S poštovanjem,
Gabriela Nikolić

 

Biografija autorice izložbe: Gabriela Nikolić, rođena je 1967. u Beogradu. Studirala na Fakultetu Primjenjenih umjetnosti i dizajna 1987-1991, na odsjeku za keramiku, a diplomirala je 1994. na Univerzitetu grada Toronta u Kanadi. Magistarske studije upisuje na Prat Institutu u Njujorku, na odsjeku za multimedijalu umjetnost. Od 1994. do 2006. suvlasnik je i majstor štampe u Novak Grafiks Studio, vodeći grafički atelje u Kanadi, gdje štampa edicije grafika za Žan Paul Riopela, Karl Bima, Rob Šoltea, Iaen Baxtera, kao i Irvin Grupe, Borisa Bućana i mnoge druge. Godine 2006. gostujući je profesor na Institutu za umjetnost u kineskom gradu Šen Žen gdje predaje sito štampu velikog formata. Jedan je od osnivača Centra za grafiku grada Hamiltona u Kanadi, gde godišnja nagrada za najuspešnije ostvarenje u tehnici litografije mladih umetnika nosi njeno ime. Godine 2013. na poziv Antropološkog muzeja Kolgejt Univerziteta u SAD-u otvara multimedijalnu postavku iz ciklusa JEDAN DAN na temu Holokausta, te drži predavanja na katedri za Humanistiku i Jevrejske studije.

 

(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!