VIDEO/ ŽIVOTNA PRIČA PREMIJERA FBIH

Novalić prvi put otvoreno o svojim gafovima: Dok su žvakali 'Fadile, oprosti', mi smo osigurali 64.000 radnih mjesta!

Nedjeljni magazin21.01.23, 20:51h

Novalić prvi put otvoreno o svojim gafovima: Dok su žvakali 'Fadile, oprosti', mi smo osigurali 64.000 radnih mjesta!
Premijer FBiH se u emisiji osvrnuo na nekoliko gafova koji su ostali upamćeni u javnosti te akcentirao "dok je on riješavao krucijalno važne stvari za državu, javnost je vidjela nezakopčano dugme na sakou"

 

 


Premijer Federacije BiH Fadil Novalić podijelio je svoju životnu priču i otkrio da je kao dijete bio odličan učenik, a da je najvrijednije životne lekcije naučio od svoje majke.

 


Zatim je došlo vrijeme fakulteta, gdje je, kako kaže, bio iznadprosječan student, a njegova struka ga je veoma zanimala i želio je biti što bolji u toj oblasti.


Prije imenovanja na poziciju premijera Federacije BiH, Novalić je radio u privatnom sektoru, gdje bio na čelu firme koja je bila jedan od najvećih izvoznika u BiH i omiljeni kod kolega, ispričao je za Hayat.


U emisiji se osvrnuo na nekoliko gafova koji su ostali upamćeni u javnosti te akcentirao "dok je on rješavao krucijalno važne stvari za državu, javnost je vidjela nezakopčano dugme na sakou".


Novalić ipak ističe da on dolazi iz svijeta gdje to nije važno, gdje se gleda produktivitet, jer možemo jesti samo ako smo stvorili neku vrijednost.


- Ne možemo živjeti od toga da li je premijer zakopčan. Iz prošlog života sam ponio da to nije važno, iako ja nisam pogrešno odjeven. U svom životu sam vidio, poštovao sam taj industrijski bonton, ako dolaze gosti iz inostranstva da se uredimo. S druge strane, dođe nam Amerikanac u pocijepanim farmericama, jer je to tad inn, a upravlja sa pet milijardi dolara. I vi se sad, s druge strane osjećate glupo. Vi svi udešeni, a on tako, prosto. Na određen način sam shvatio da to nije najvažnija stvar. Najvažnije je ono što je na stolu. Društvo u jugoistočnoj Evropi je, kako je kazao jedan sociolog, rekao da smo mi emotivno skloni negativnim informacijama, mi Balkanci. Kod nas negativne stvari putuju znatno brže nego u drugim sistemima. Kod Nijemaca ne putuju nikako, samo se broji produktivitet. To sam uočio vrlo rano, još od onog kad su napravili “Fadile, oprosti”, samo jer sam rekao koliko se troši na igre na sreću, koliko na alkohol, a koliko na hljeb. Ali vidio sam da je oko toga nastala tolika pažnja, a mi smo provukli Zakon o radu. Mislio sam da nikog više ne interesuje Zakon o radu, jer on nikako ne bi prošao drugačije. Dok su oni žvakali “Fadile, oprosti”, mi smo provukli taj Zakon koji je donio blagodat, donio 64.000 radnih mjesta – ispričao je Novalić.


Kompletan razgovor pogledajte u videu...

 

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 509

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još