PAVLE PAVLOVIĆ/ TRAGOM JEDNOG PISMA

Ako neće Bjelašnica i Igman, hoće Jahorina: Dok 'ZOI 84' zaboravlja veterane bijelih staza, u Rajskoj dolini - počast!

Sport21.01.23, 20:21h

Ako neće Bjelašnica i Igman, hoće Jahorina: Dok 'ZOI 84' zaboravlja veterane bijelih staza, u Rajskoj dolini - počast!
Uspjeh čine i male, ljudske stvari kao što je i odnos prema veteranima koji, možda, voze svoje posljednje životne skijaške kristijane

 

 

Piše: Pavle PAVLOVIĆ


Sve više je pahuljica, sve više skijaša na planinama oko Sarajeva, samo jednog pisma, samo jednog odgovora nema. Kako dani, mjeseci prolaze, veterani bijelih staza Bjelašnice, Igmana osjećaju da su zaboravljeni kao i svih proteklih sedam zima.


Jer, da je drukčije već bi se oglasio gospodin Jasmin Mehić, direktor ZOI 84, preduzeća koje upravlja skijaškim prostorima olimpijskih ljepotica u Kantonu Sarajevo. Na uljudno sročeno pismo nije se udostojio oglasiti ni kratkim odgovorom, ako već zbog prezaposlenosti nema vremana. Odgovorom  sa - može ili ne može.
 

Ovako sve je ostalo na primjeru totalnog nepoštivanja ugleda i djela pošiljaca te molbe na kojoj su se poredala imena najpoznatijih veterana skijaša s Bjelašnice i Igmana. Sve sami sportaši kojima ni godine ne mogu pobijediti ljubav prema bijelim stazama.

 

veterani-skijasi-pismo


Iako su neki već u devetoj deceniji života ili neki na ulasku u tu poznu dob, njihove vještine u spustu privlače publiku na skijalištama iznad Sarajeva. Zahvaljujući ovim veteranima na Bjelašnici i Igmanu je i na hiljade onih koji su proteklih 50, 60 godina bili na časovima skijanja kod ovih majstora bijelog sporta, što su, uglavnom, dobrovoljno dijelili svoje znanje.


U tom pismu, koje su potpisali Hazim Kukuruzović, Alija Šarkinović, Pašaga Grbo, Fahrudin Kulenović, Ramiz Selimović, Velimir Šuko, Ahmed Hadagić, Faruk Zahirović, Zoran Doršner i Mehmed Nalo, stoji zamolba da ZOI 84 izađe u susret oko dobijanja povlastica na ski kartama ili pasovima. Na mnogim svjetskim skijalištima posjetioci starije dobi, posebno oni koji su svojim višedecenijskom prisustvom doprinijeli značaju i ugledu tih sportskih i rekreativnih mjesta, su u posebnom, povlaštenom tretmanu. Koji se, recimo, u Italiji, Francuskoj ogleda i u većim počastima nego što je dobivanje besplatnih ili jeftinijih ski pasova.

 

veterani-skijasi


Zbog, usudim se reći, potcjenjivačkog odnosa direktora Mehića i kompletnog ZOI 84 prema potpisnicima pisma, s ovim treba izaći u javnost. Jer, veterani bijelih staza samo su tražili da se vrednuje njihov doprinos razvoju skijanja u Sarajevu i BiH i da se poštuju njihove godine.


Dok se u ZOI 84, i na Bjelašnici i na Igmanu, ponašaju tako već dugih sedam godina, priča i iskustva ovih vječitih mladića sa Jahorine su potpuno drukčija. Mehmed Nalo s radošču spominje odnos zaposlenih u Skijaškom centru na Jahorini prema njegovoj grupi. Posebno isitiče damu Snježanu Kovač koja ih je primila s najvećim uvažavanjem i ljubaznošću i, naravno, dodijelila im u ime svoje radne organizacije besplatne ski pasove i za ovu, tekuću skijašku sezonu u Rajskoj dolini. Pokazujući kako se cijene veterani bijelih staza.

 

mehmed-nalo


Pitam se, na kraju, govorili ovo išta rukovodiocima ZOI 84? Mislim da na Bjelašnici i Igmanu treba još mnogo toga da nauče kako bi mogli slijediti meteorski uspjeh Jahorine, koja je iz sezone u sezonu sve bolja, kvalitetnija. Postaje jedan od centara smučanja Evrope.


Dok Bjelašnica i Igman nezasluženo zaostaju. Jer, uspjeh čine i male, ljudske stvari kao što je i odnos prema veteranima koji, možda, voze svoje posljednje životne skijaške kristijane.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 27

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još