sastanak 'Pokreta za državu' i 'Osmorke'

Pao dogovor: Ko je Sevlid Hurtić, kandidat za ministra za ljudska prava i izbjeglice?

Front11.01.23, 20:21h

Pao dogovor: Ko je Sevlid Hurtić, kandidat za ministra za ljudska prava i izbjeglice?
- Nadamo se da će saradnja biti dobra, da ćemo raditi zajedno, posebno u tom ministarstvu koje se bavi ljudima koji žive ovdje - kazao je Sevlid Hurtić

 

 

Na sastanku Kluba poslanika Pokret za državu sa predstavnicima političkih partija Osmorke u vezi sa budućim sastavom Vijeća ministara BiH, danas u Banjoj Luci, dogovoren je ulazak Pokreta za državu u državnu vlast, a Sevlid Hurtić će biti kandidat za ministra za ljudska prava i izbjeglice.

 

Aktuelni ministar trgovine i turizma Republike Srpske Sevlid Hurtić, iz stranke Bosanskohercegovački Zeleni, koja je na izborima bila dio "Pokreta za državu" izjavio je da su odlučili da uđu u državnu vlast i da Pokret za državu ima ministra u Vijeću ministara BiH.

 

- Nadamo se da će saradnja biti dobra, da ćemo raditi zajedno, posebno u tom ministarstvu koje se bavi ljudima koji žive ovdje - kazao je Sevlid Hurtić.

 

Sastanku su prisustvovali predsjednik Naroda i Pravde (NiP) Elmedin Konaković, Aljoša Čampara (NiP), Nerin Dizdar iz Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, kao predstavnici Osmorke, te Sevlid Hurtić, član Predsjedništva SDP-a Saša Grbić i Mirsad Duratović iz Pokreta za državu, javila je agencija Fena.

 

Ko je Sevlid Hurtić?

 

Sevlid Hurtić je na posljednjim izborima izabran za poslanika u Narodnoj skupštini RS ispred Pokreta za državu. On je rođen 1970. godine u Doboju. Osnovnu i srednju školu završio je u Doboju.


Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu 2015. godine. Na istom fakultetu je i magistrirao, a 2019. godine je upisao doktorske studije. Iste godine je i doktorirao.


Bio je odbornik u Gradskoj skupštini Doboj i njen predsjednik Skupštine. Osnivač je stranke BH Zeleni. Hurtić će napustiti poziciju ministra trgovine i turizma u Vladi RS, a na tom mjestu će ga naslijediti Denis Šulić.


Prije dvije godine, kada se kandidovao za odbornika u Skupštini Grada Doboja, Hurtić je u imovinski karton prijavio da posjeduje imovinu procijenjene vrijednosti čak 13,3 miliona maraka.


Preciznije, u kartonu dostavljenom CIK BiH, Hurtić je naveo da posjeduje pet stanova u BiH vrijednih 1,4 miliona KM, tri kuće u BiH vrijedne 1,6 miliona KM, zemljište u BiH od 10.000 maraka, poslovni prostor procijenjen na 60.000 maraka. Na računu u banci tada je imao 7.700 KM.


Hurtić posjeduje čak devet garaža vrijednih 230.000 KM, ali svakako je najvrjednija firma "Nam" d.o.o. procijenjena na čak 10 miliona KM.


On je tokom 2020. prijavio 641.136 KM prihoda po osnovu plate, naknade, honorara i drugo. Njegova supruga na sebe je imala upisana garažu vrijednu 25.000 KM, piše Avaz.


(FENA/DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 30

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još