napeto pred 9. januar

Despoti stigli u Istočno Sarajevo, Zelene beretke najavljuju barikade: 'Zaustavit ćemo sve koji krenu na proslavu!'

Front05.01.23, 14:32h

Despoti stigli u Istočno Sarajevo, Zelene beretke najavljuju barikade: 'Zaustavit ćemo sve koji krenu na proslavu!'
Iz udruženja Zelene beretke najavili su da će se “narod samoorganizovati” i spriječiti dolazak vozila koja kreću na neustavnu proslavu

 

 

Policijska vozila Despot i Vihor stigla su u Istočno Sarajevo gdje će učestvovati u obilježavanju 9. januara, Dana Republike Srpske kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

 


Vlati u entitetu Republika Srpska, povodom neustavnog praznika, najavile su “svečani defile”, dok su boračka udruženja iz entiteta Federacija BiH najavila proteste, piše N1.


Iz udruženja Zelene beretke najavili su da će se “narod samoorganizovati” i spriječiti dolazak vozila koja kreću na neustavnu proslavu.


- Pozvat ćemo narod na samoorganizaciju da spriječe ulazak tih vozila i da se naprave barikade - u svom je saopštenju naveo Muhamed Švrakić, predsjednik Udruženja Zelene beretke.


Poručili su i da “svi učesnici koji idu na tu neustavnu proslavu, svi autobusi i borbena vozila trebaju biti vraćena sa teritorija Kantona Sarajevo“.


Današnje fotografije iz Istočnog Sarajeva pokazuju da su tamo već borbena vozila Despot. Radi se o borbenim vozilima koja su 2019. “predstavljena javnosti” 2019. godine u defileu povodom neustavnog Dana RS u Banjaluci. Pored borbenih vozila Despot, u Istočnom Sarajevu smo primjetili i vozila sličnih karakteristika Vihor kao i pripadnike specijalne jedinice MUP-a RS u ulici Stefana Nemanje.


Pogledajte fotogaleriju ovdje.


Svake godine od proglašenja neustavnog Dana RS u danima koji prethode njegovom obilježavanju sigurnosna situacija u BiH se dodatno pogoršava. No, do sada nisu zabilježeni veći incidenti.


Zanimljivo je da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlučio da se ove godine neustavni 9.januar obilježava u Istočnom Sarajevu što su mnogi shvatili kao direktnu provokaciju i ugrožavanje sigurnosti.


Dok traju pripreme za obilježavanje neustavnog praznika Dodik će se u Doboju susresti sa predstavnicima Osmorke i HDZ-a. Posljednji politički potezi Milorada Dodika, usvajanje prijedloga Zakona o nepokretnoj imovini u NSRS kao i izjave koje daje u  posljednje vrijeme poljuljale su savez Osmorke iz FBiH. Semir Efendić i Nermin Ogrešević (Stranka za BiH i NES BiH) zaprijetili su da će odustati od ranije potpisanog sporazuma.

 

(N1/DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 479

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još