FOTO/ U GALERIJI MUZEJA KNJIŽEVNOSTI BIH

Božo Vrećo oduševljen 'svojim portretom': Mladi italijanski umjetnik u Sarajevu napravio izložbu 'Sevdah/Selvans'

Kultura09.12.22, 20:16h

Autor je, kako kaže, inspiraciju za ovu izložbu dobio 2019. godine kada je prvi put čuo riječ “sevdah” tokom boravka u Sarajevu na istoimenoj međunarodnoj umjetničkoj koloniji

 

 


Izložba “Sevdah/Selvans” mladog italijanskog autora Đan Luke Palacola (Gian Luca Palazzolo), na društvenim mrežama poznatijeg kao Libicocco, otvorena je večeras u galeriji Mak Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu.

 

Autor je, kako kaže, inspiraciju za ovu izložbu dobio 2019. godine kada je prvi put čuo riječ “sevdah” tokom boravka u Sarajevu na istoimenoj međunarodnoj umjetničkoj koloniji.


- Istraživao sam značenje te riječi i slušao modern interpretacije sevdaha i odlučio da taj osjećaj bola i ljubavi prenesem na papir. Povezao sam to sa prirodom odnosno etruščanskim božanstvom koje štiti šume imena Selvans i zato je izložba dobila naziv Sevdah/Selvans. Grane i cvijeće koje izlaze iz glava mojih likova na slikama izgledaju istovremeno lijepo i bolno, a upravo je takav sevdah, pun ljubavi I bola – kazao je Palacolo na otvorenju.


Izložbu čini dvanaest akvarel slika na papiru, od kojih svaka prikazuje imaginarni lik, pripadnika paganskog plemena ljudi, koji žive u potpunoj simbiozi s biljkama i drvećem, koje iz njih izrasta, odnosno proizlaze iz njihove kože, s njihovih ruku i lica.


Pokrovitelji izložbe su Ambasada Italije u Sarajevu i Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti.


Predjednik UO Fondacije Armin Omerović kazao je da je izložba “Sevdah/Selvans” jedan od 120 projekata koje je ove godine podržala Fondacija.

 
- Sretan sam da je ovaj mladi umjetnik koji dolazi iz druge zemlje uzeo upravo sevdah za inspiraciju i napravio ova predivna djela. Mi ćemo svakako nastaviti podržavati ovakve projekte i umjetnike jer zbog toga Fondacija i postoji  - kazao je Omerović.


Izložbu je otvorio ambassador Republike Italije  Marko Di Ruca (Marco Di Ruzza) kazavši da uvijek rado podržavaju projekte koji jačaju partnerstvo i kulturnu saradnju Bosne i Hercegovine i Italije.


Izložbi je prisustvovao i interpretator sevdaha Božo Vrećo čiji je portret jedan od centralnih djela postavke, a nalazi se i na najavnom plakatu izložbe.
Vrećo je ovom prilikom najavio da će upravo umjetnik Palacolo ilustrirati njegovu slijedeću knjigu.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 19

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još