ČETIRI GODINE AGONIJE

Kako su Sky i Anom doveli do ubica sarajevskih policajaca: Čeka ih 100 godina zatvora, ispalili 20 hitaca u Adisa i Davora

Hronika09.12.22, 13:56h

Kako su Sky i Anom doveli do ubica sarajevskih policajaca: Čeka ih 100 godina zatvora, ispalili 20 hitaca u Adisa i Davora
Optužnica je proslijeđena Kantonalnom sudu Sarajevo na potvrđivanje, a u istrazi su aktivno učestvovali MUP KS, SIPA, FUP, MUP RS i OSA

 

 


Nakon četverogodišnje agonije Tužilaštvo Kantona Sarajevo konačno je podiglo optužnicu za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 2018. godine na Alipašinom Polju u Sarajevu.

 


Zatečeni u krađi


Za ovaj zločin, koji je uznemirio kako BiH tako i region, optuženi su Sava Marinković, Aleksandar Macan i Marko Trifković Žižan. Sva trojica se nalaze u pritvoru mjesecima, a Macan već skoro godinu.


Iako je u ovom predmetu više osoba hapšeno, od kojih su mnoge, poput Srećka Trifkovića, u pritvoru provele i devet mjeseci, tek nakon dešifriranja aplikacija Sky i Anom otkriveno je da su u ubistvo sarajevskih policajaca umiješani Marinković, Macan i Žižan.


Oni se terete da su 26. oktobra 2018. godine oko 4.20 sati, nakon što su ih policijski službenici zatekli u krađi Golfa 6 u Geteovoj ulici, ispalili najmanje 20 hitaca u policajce Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, koji su se nalazili u službenom automobilu.


Zakopani dijelovi


Adis Šehović je od zadobivenih povreda odmah preminuo, dok je Davor Vujinović teško ranjen, usljed čega je nekoliko sati kasnije podlegao povredama.


U istrazi je saslušano 500 osoba, a među dokazima su i dijelovi automobila Seat Leon, kao i dijelovi puškomitraljeza sa 20 čahura iz kojeg su ubijeni policajci, a koji su pronađeni zakopani na Palama.


Trojici optuženih prijete kazne dugotrajnog zatvora, ukupno i do 100 godina.


Optužnica je proslijeđena Kantonalnom sudu Sarajevo na potvrđivanje, a u istrazi su aktivno učestvovali MUP KS, SIPA, FUP, MUP RS i OSA.


Međunarodna saradnja


Ostvarena je saradnja s Europolom i Interpolom te s nadležnim organima sedam država. I to sa SAD, Francuskom, Njemačkom, Crnom Gorom, Srbijom, Hrvatskom i Kanadom. Neki dokazi su potkrijepljeni i podacima iz aplikacija Sky i Anom koje je pribavilo Tužilaštvo KS putem međunarodne pravne pomoći, tačnije pravosudnih organa SAD i Francuske.

 

(Press/DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 21

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još