NAKON ŽRIJEBANJA U CIK-U

Iz SDA poručuju: Nećemo učestvovati u blokadama, ali ćemo institirati na pozicijama koje nam pripadaju!

Front08.12.22, 13:02h

Iz SDA poručuju: Nećemo učestvovati u blokadama, ali ćemo institirati na pozicijama koje nam pripadaju!
U CIK-u je, naime, žrijebanjem odlučivano da li će kandidatska lista Stranke demokratske akcije ili Lista Avdija Đugum (Socijaldemokratska partija BiH) dobiti bošnjački mandat u federalnom Domu naroda iz Livanjskog kantona. Žrijebanje je organizovano jer su u prethodnom glasanju na konstituirajućoj sjednici novog saziva te kantonalne skupštine, navedene dvije liste imale identičan količnik glasova

 

 

 

Adil Macić, sekretar Stručne službe Stranke demokratske akcije (SDA), nakon što je žrijebom u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH odlučeno da kandidatska lista SDA dobije mandat u bošnjačkom delegatskom klubu u novom sazivu Doma naroda Parlamenta FBiH iz Kantona 10, izjavio je novinarima da to Stranci demokratske akcije omogućava da pokaže i na djelu kapacitet političkog subjekta s ostvarenim najvećim povjerenjem birača.


Na novinarsko pitanje da li će s novoosvojenim mandatom u bošnjačkom klubu Doma naroda SDA eventualno blokirati političke protivnike kod uspostave novih izvršnih vlasti u FBiH, Macić odgovara da SDA nije i neće učestvovati ni u kakvim blokadama, ali hoće insistirati na njenim pozicijama koje joj pripadaju prema Ustavu i zakonima kao političkom subjektu s velikim povjerenjem birača ostvarenim na posljednjim izborima u Bosni i Hercegovini.


Po Macićevim riječima, on je danas u sjedištu Centralne izborne komisije BiH prisustvovao kao posmatrač procesu žrijebanja, ovlašten za tu ulogu od vlastite stranke.


U CIK-u je, naime, žrijebanjem odlučivano da li će kandidatska lista Stranke demokratske akcije ili Lista Avdija Đugum (Socijaldemokratska partija BiH) dobiti bošnjački mandat u federalnom Domu naroda iz Livanjskog kantona. Žrijebanje je organizovano jer su u prethodnom glasanju na konstituirajućoj sjednici novog saziva te kantonalne skupštine, navedene dvije liste imale identičan količnik glasova.


Današnjem žrijebanju je prisustvovao i Vernes Mulić iz političkog subjekta Narod i Pravda koji je dio bloka stranaka Osmorke.


On je tražio da u žrijebu neprozirne kuglice u kojima su bili ispisani nazivi dviju kandidatskih lista izvlači iz namjenske prozirne posude neko drugi, a ne službenici CIK-a. Nije bio protiv toga da lično izvuče odlučujuću kuglicu, ali je tada reagovao Macić rekavši da predstavnici političkih subjekata ne smiju to činiti.


Predsjednik CIK-a Suad Arnautović rekao da ovaj posao, prema Uputstvu, treba da obave ovlašteni državni službenici CIK-a, što je na koncu i učinjeno te izvučena odlučujuća kuglica s nazivom kandidatske liste Stranke demokratske akcije.

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 47

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još