ZAŠTITA PRAVA POTROŠAČA U KS

Inspektori kontrolisali cijene u Sarajevu: Svašta našli po trgovinama, izrekli kazne blizu 345.000 KM

Biznis Klub07.12.22, 19:38h

Inspektori kontrolisali cijene u Sarajevu: Svašta našli po trgovinama, izrekli kazne blizu 345.000 KM
U periodu od januara do novembra 2022. godine inspektori tržišno-turističke inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo na navedene okolnosti su izvršili ukupno 1.045 inspekcijskih nadzora

 

 


S ciljem zaštite interesa potršača u Kantonu Sarajevo kantonalni tržišno-turistički inspektori u svakodnevnim nadzorima provode kontrole kretanja cijena na tržištu, u skladu sa zakonima koji regulišu ovi oblast, kao i odlukama Vlade Federacije BiH i Kantona Sarajevo o mjerama neposredne kontrole cijena u odnosu na propisane marže za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode, kao i naftu i naftne derivate.


U periodu od januara do novembra 2022. godine inspektori tržišno-turističke inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo na navedene okolnosti su izvršili ukupno 1.045 inspekcijskih nadzora u postupku kojih su, radi utvrđenih nepravilnosti, izdali novčane kazne u ukupnom iznosu od 344.470, 00 KM .


- Od toga je 839 inspekcijskih nadzora izvršeno nad radom privrednih subjekata, a po osnovu primjene odredaba Zakona o kontroli cijena prilikom kojih je izdato 425 prekršajnih naloga u vrijednosti novčane kazne od 219.470,00 KM. Izvršen je i 561 inspekcijski nadzor nad radom subjekata nadzora po osnovu primjene odredaba Odluke o izmjeni odluke o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode, Odluke o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate, Odluke o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena određivanjem najvišeg nivoa cijena za pelet i odredbi Odluke o mjerama neposredne kontrole cijena određenih proizvoda od interesa za Kanton Sarajevo, utvrđivanjem marži prilikom čega je izdato 206 prekršajnih naloga u vrijednosti novčane kazne od 125.000,00 KM - rekao je direktor KUIP-a Fahir Halilović.


- Poduzete aktivnosti su podrazumijevale praćenje i analiziranje kretanja cijena pojedinih proizvoda i njihov uticaj na stabilnost tržišta i cijena, kao i životni standard stanovništva, te analiziranje djelovanja ekonomske politike na visinu cijena i opskrbljenost tržišta. Shodno utvrđenom činjeničnom stanju uočeno je da cijene osnovnih životnih naminirnica na tržištu KS nisu izbalansirane, te da je u ovoj godini došlo do značajnog porasta cijena pojedinih proizvoda. Tako je npr. cijena jednog kilograma brašna TIP 400 tokom 2020. godine iznosila 1,52 KM, 2021.godine 1,55, a 2022.godine 1,99 KM. Istovremeno, cijena mlijeka 2,8 % mm 2020.godini iznosila je 1,36 KM 2020. godine, 1,34 KM 2021. godine, a u 2022. godini 1,84 KM - pojasnio je Halilović.


Kantonalna uprava za inspekcijske poslove kontinuirano dostavlja Vladi Kantona Sarajevo mjesečne izvještaje Inspektorata tržišno-turističke inspekcije o izvršenim inspekcijskim nadzorima nad provedbom navedenih odluka, odnosno izvršenim kontrolama poštivanja zakonskih marži, broju izvršenih inspekcijskih nadzora i izdatih kazni privrednim subjektima sa posebnim osvrtom na poštivanje marži na osnovne životne namirnice i osnovne higijenske potrepštine.

 

Također se mjesečni izvještaji zasebno dostavljaju Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo o kretanju cijena na mjesečnom nivou za pojedine proizvode, koji su u skladu sa odredbom Zakona o kontroli cijena.


Halilović je najavio da će Inspektorat tržišno-turističke inspekcije i u predstojećem periodu kontinuirano vršiti inspekcijske nadzore u pogledu kontrole cijena, kako bi se primarno mogao zaštititi interes potrošača s obzirom na ekonomsko stanje u društvu, a sa ciljem stabilizacije tržišnih i ekonomskih prilika.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!