GOSTOVAO U 'REZIMEU' NA FTV

Zahiragić osuo paljbu na 'Osmorku' i HDZ: 'Raspalili su roštilj, a zec im je još u šumi... Opasna je to avantura'

Front07.12.22, 17:59h

Zahiragić osuo paljbu na 'Osmorku' i HDZ: 'Raspalili su roštilj, a zec im je još u šumi... Opasna je to avantura'
Zahiragić naglašava da onog momenta kada i ako SDA bude imala 13 delegata, sve što se dogovorilo pada u vodu te zaključuje: "Ukoliko ne, oni će možda pokušati formirati vlast i izbaciti relativnog izbornog pobjednika iz vlasti. To je jedna avantura koja je vrlo opasna"

 

 

 

- Vidio sam da je gospodin Čović rekao da je ljubav obostrana i to je jedna od izjava koja je meni zapala za oko. Drago mi je ako je Čović odlučio da promijeni svoju politiku blokiranja, politiku otimanja demokratske volje - istakao je u Rezimeu Haris Zahiragić, zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo i novoizabrani delegat u Domu naroda Federacije.


- S druge strane, mislim da su oni raspalili roštilj, a da im je zec još u šumi. Posredni izbor za Dom naroda Parlamenta Federacije još uvijek nisu provedeni, nisu gotovi tako da se SDA isključivo iz tog razloga još nije uključivala u priču oko formiranja vlasti i eventualne raspodjele pozicija, koalicija, odnosa itd.


Pojašnjava da su izbori u Federaciji podijeljeni.


- CIK je raspisao posredne izbore, dao rokove i taj proces je još uvijek u toku. Dakle izbori u Federaciji još uvijek nisu završeni.


Navodi da će, ukoliko SDA dobije 13. delegata iz Kantona 10, to značiti da SDA pored većine koju već sad ima sa svojim koalicionim partnerima, imati kontrolni paket da se bez SDA ne može predložiti niti imenovati rukovodstvo Federaciji.


- To bi značilo da je SDA zapravo nezaobilazan faktor prilikom formiranja vlasti u Federaciji.


Zahiragić ističe da je Schmidtova odluka rezultat dugotrajnog i upornog lobiranja Zagreba, HDZ-a i njihovih prijatelja.


Na pitanje hoće li blokirati imenovanje mandatara za sastav Vlade FBiH kaže:


- U Ustavu Federacije ima odjel koji se zove izvršna vlast. U tom odjelu član 1 propisuje da je šef izvršne vlasti predsjednik koji donosi odluke uz saglasnost dva potpredsjednika. U članu 5 tog odjela se propisuje imenovanje Vlade i kaže da Vladu Federacije imenuje predsjednik uz saglasnost potpredsjednika. Dakle rukovodstvo Federacije je već imenovana izvršna vlast i oni imenuju Vladu, ne imenuje je Parlament. Zar očekujete da SDA imenuje šefa izvršne vlasti potencijalno, pa da onda taj šef izvršne vlasti da Neki, Dini, Peletu poluge vlasti?


Smatra da je blokada ono što rade Osmorka i HDZ.


Navodi da su SDA-u svi potencijalni partneri kada se završen posredni izbori.


- Ukoliko se SDA sa 13 može zaobići u formiranju vlasti, onda se i HDZ može zaobići. HDZ čini nezaobilaznim 13 u Klubu Hrvata u Parlamentu FBiH. I onda u Klubu Hrvata ako neko ima 13 je nezoabilazan, a u Klubu Bošnjaka ako neko ima 13 ipak je zaobilazan? Što znači da i u posrednim izborima bošnjačka volja vrijedi manje od hrvatske.


Naglašava da onog momenta kada i ako SDA bude imala 13 delegata, sve što se dogovorilo pada u vodu.


- Ukoliko ne, oni će možda pokušati formirati vlast i izbaciti relativnog izbornog pobjednika iz vlasti. To je jedna avantura koja je vrlo opasna.


Zahiragić smatra da se državna vlast može formirati bez HDZ-a i SNSD-a.


- Predrag Kojović ne može u kvotu Bošnjaka. Edin Forto koji kaže na televiziji da nije Bošnjak ne može mene predstavljati. Neka im nađu kvotu. Ako su multietnička stranka, neka uđu malo u kvotu Hrvata, kvotu Srba. Ovo je de facto izbacivanje bošnjačkog političkog faktora iz vlasti.


Kaže da je Denis Bećirović možda najbitniji politički faktor na sceni kada je u pitanju državna politika.


- Gospodina Bećirovića ni na jednom pregovoru nema. Svi sjede međusobno, samo njega nema nigdje. Nisam siguran da li će on pristati da samo glasa za ono što Osmorka dogovori. Ima šansu da se pokaže kao odgovoran čovjek, da se kao član Predsjedništva i on nešto pita. Ja imam informacije da baš i nije sretan što se dogovaraju bez njega.


- Za BiH ne znači puno šansa da Dodik ipak ne dobije četvrtog delegata, pogotovo u ovakvoj konstelaciji odnosa.

 

(FTV/DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 167

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još