puka sreća

Ko će biti peti delegat iz RS: Doktorica iz Banjaluke ili profesor rodom iz Sarajeva, odlučit će žrijeb

Front06.12.22, 15:39h

Ko će biti peti delegat iz RS: Doktorica  iz Banjaluke ili profesor rodom iz Sarajeva, odlučit će žrijeb
O petom delegatu će odlučivati žrijeb između Snježane Novaković-Bursać iz redova SNSD-a i Nenada Vukovića iz PDP-a

 

 

Centralna izborna komisija BiH jučer je odlučila da prizna sporni listić iz Narodne skupštine RS za Dom naroda Parlamentarne skupštine, koji je bio za listu PDP-a, pa je odnos snaga trenutno takav da SNSD ima sigurna tri delegata u tom zakonodavnom tijelu, a SDS jednog.

 

O petom delegatu će odlučivati žrijeb između Snježane Novaković-Bursać iz redova SNSD-a i Nenada Vukovića iz PDP-a - piše Avaz

 

Prije četiri godine prošla zahvaljujući kompenzaciji


Snježana Novaković-Bursać ima 46 godina i po profesiji je doktor medicine i specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije. Fakultetsku diplomu stiče u rodnoj Banji Luci na Medicinskom fakultetu 2003. godine, a onda nastavlja svoje stručno usavršavanje na magisteriju, a tema magistarskog rada je bila "Mišićnoskeletni status stopala u određivanju kategorija rizika nastanka kompikacija Diabetes mellitusa na donjim ekstremitetima". U toku je i njen proces doktorskog studija.

 

Radila je u Domu zdravlja u Banjoj Luci od 2003. do 2013. godine, a od 2014. godine zasniva radni odnos u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović", gdje se zadržava sve dobijanja funkcije u Parlamentarnoj skupštini BiH 2018. godine.

 

Iako je bila tek sedma od osam kandidata SNSD-a po broju glasova (16.838) u svojoj izbornoj jedinici 2018. godine, ona dobija kompenzacijski mandat i u protekle četiri godine je bila jedna od najaktivnijih zastupnica te stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

 

Ove godine je bila kandidat za isti nivo vlasti, ali uprkos rastu u broju glasova u odnosu na prije četiri godine za skoro 9.000 (25.554), to joj ponovo nije bilo dovoljno za mandat, ali treba naglasiti da su u istoj izbornoj jedinici kandidati te stranke bili iskusni kadrovi poput Zorana Tegeltije i Nebojše Radmanovića.

 

"Naj gradonačelnik BiH"


Zamjenik predsjednika PDP-a Nenad Vuković dvije godine mlađi od protukandidatkinje. Rođen je u Sarajevu, a njegovu karijeru su obilježile razne funkcije na području Grada Istočnog Sarajeva.

 

Na Fakultetu fizičke kulture na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu 2002. godine stiče zvanje profesora fizičkog vaspitanja. Tri puta je bio vijećnik u Skupštini Općine Pale, a onda je u dva mandata, tačnije od 2009. do 2016. godine, bio zamjenik načelnika Općine Pale. Nakon toga je izabran za gradonačelnika Istočnog Sarajeva, a na toj funkciji je jednom dobio i priznanje "Naj gradonačelnik BiH".

 

Ipak, to mu nije bilo dovoljno da bude izabran za načelnika Općine Pale 2020. godine, kada je poražen od SNSD-ovog Boška Jugovića sa manje od hiljadu glasova razlike. Nenad Vuković nije bio kandidat na ovim izborima.

 

O njihovom mandatu, na kraju ipak neće odlučivati biografija i političko iskustvo, nego puka sreća, a o sreći će ovisiti ne samo ime jednog delegata nego i to da li će SNSD u naredne četiri godine imati mogućnost blokade kad god to poželi.

 

(Avaz, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 24

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još