Railić i drugi

Tužilaštvo BiH podiglo prvu optužnicu u predmetu Sky: Ovo su imena optuženih

Hronika06.12.22, 13:43h

Tužilaštvo BiH podiglo prvu optužnicu u predmetu Sky: Ovo su imena optuženih
Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 76 svjedoka, četiri stručna vještaka iz različitih oblasti, kao i prilaganjem više stotina dokaza, među kojima i dokazi iz Sky i Anom aplikacija, dobijeni u međunarodnoj pravnoj pomoći i međunarodnom razmjenom dokaza od partnerskih institucija zemalja EU i svijeta

 

 

U okviru predmeta obuhvaćeni su dokazi iz Sky i Anom aplikacija, a optuženo je ukupno osam osoba, koje se terete za organizirani kriminal povezan sa više teških kaznenih djela počinjenih od 2020. do 2022. godine, uključujući i ubistvo načelnika krim-policije Prijedor, Radenka Bašića.

 

Optuženi su Dalibor Railić , zv. “Dugi”, rođen 1985. godine u Banja Luci, Miljatović Aleksandar, rođen 1988. godine u Sanskom Mostu, Igor Repajić, rođen 1990. godine u Zagrebu, Haris Gredelj, rođen 1986. godine u Prijedoru,  Mirjana Vujović, rođena 1979. godine u Bileći, Željko Simić, rođen 1979. godine u Bijeljini, Aleksandar Ivković zv. “Saša”, rođen 1985. godine u Bileći i Goran Gvozden, rođen 1982. godine u Bosanskoj Gradiški

 

U optužnici se navodi da su optuženi, nakon prethodnog međusobnog dogovora korištenjem kriptovanih aplikacija, krijumčarili opojnu drogu kokain i marihuana u više navrata, koju su krijumčarili, transportovali, skrivali i dalje plasirali na ilegalnom narko-tržištu u Bosni i Hercegovini, kao i inozemstvu.

 

Railić se tereti da je velike iznose novca, koje je nezakonito stekao činjenjem kaznenih djela narko-kriminala, koristio za kupovinu stanova, nekretnina, skupocjenih vozila, kao i držao na bankovnim računima, te je od Suda BiH zatraženo i izvršeno blokiranje imovine optuženog, a tijekom postupka tražit će se oduzimanje cjelokupne nezakonito stečene imovine.

 

Optuženi Railić, Miljatović i Repajić, terete se da su, nakon što je Railić organizirao skupinu ljudi, sa ciljem ubojstva načelnika krim-policije Prijedor, Radenka Bašića, a radi spriječavanja istraga za organizirani kriminal i krijumčarenje opojnih droga, pristupili organiziranoj skupini u okviru koje je Miljatović dana 21.3.2022. godine, počinio teško ubistvo Radenka Bašića, upotrebom vatrenog oružja, na javnom mjestu u ranim jutarnjim satima, koje je zbog surovosti izvršenja, kao i činjenice ubojstva policijskog službenika, teško narušilo sigurnosnu situaciju u Prijedoru i cijeloj Bosni i Hercegovini.  

 

Optuženi se terete za kaznena djela: Organizirani kriminal (čl.250 KZ BiH), neovlašten promet opojnih droga (čl. 195. KZ BiH), pranje novca (čl.209) i teško ubojstvo (čl. 125. KZ RS), kao kazneno djelo za koje se po važećem zakonu može izreći kazna doživotnog zatvora.

 

Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 76 svjedoka, četiri stručna vještaka iz različitih oblasti, kao i prilaganjem više stotina dokaza, među kojima i dokazi iz Sky i Anom aplikacija, dobijeni u međunarodnoj pravnoj pomoći i međunarodnom razmjenom dokaza od partnerskih institucija zemalja EU i svijeta.

 

Optužnica će tijekom dana biti proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još