Otkriveno za šta ga se sumnjiči

Iz Tužilaštva BiH o hapšenju Lučića: Trošio sredstava za reprezentaciju, nezakonito servisirao vozila, zloupotrebe pri zapošljavanju...

Hronika06.12.22, 11:01h

Iz Tužilaštva BiH o hapšenju Lučića: Trošio sredstava za reprezentaciju, nezakonito servisirao vozila, zloupotrebe pri zapošljavanju...
Osumnjičeni Lučić pod istragom je Tužilaštva BiH i osumnjičen je za kazneno djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti, povezano sa više koruptivnih kaznenih djela, kojima je nanesena šteta budžetskim sredstvima BiH, a ostvarena nezakonita imovinska korist za osumnjičenog i njemu bliske i povezane osobe

 

 

Postupajući po nalogu tužiteljice iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski djelatnici SIPA, uz asistenciju MUP-a RS, proveli su akciju lišenja slobode osumnjičenog Lučić Miloša (1986.), aktuelnog ministra u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.


- Uporedo sa lišenjem slobode, vrše se pretresi uredskih prostorija kao i mjesta boravka osumnjičenog, kao i drugih objekata, u cilju pronalaska dokaza o izvršenim kaznenim djelima. 


Osumnjičeni Lučić pod istragom je Tužilaštva BiH i osumnjičen je za kazneno djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti, povezano sa više koruptivnih kaznenih djela, kojima je nanesena šteta budžetskim sredstvima BiH, a ostvarena nezakonita imovinska korist za osumnjičenog i njemu bliske i povezane osobe. 


Provedenom istragom, prikupljeni su dokazi da je osumnjičeni vršio grube zloupotrebe u oblasti trošenja sredstava namjenjenih za reprezentaciju, nezakonito servisirao vozila kod neovlaštenih osoba, vršio zloupotrebe pri zapošljavanju, kao i niz drugih nezakonitosti koje su obuhvaćene istragom. 


Tužilac i istražitelj Tužilaštva BiH, koordiniraju aktivnosti policijskih organa i određuju dalje istražne aktivnosti koje će se poduzeti.


Osumnjičeni će u zakonskom roku u pratnji SIPA, biti predat postupajućoj tužiteljici, koja će nakon ispitivanja osumnjičenog, donijeti odluku o daljim aktivnostima - zaključuje se u saopštenju Tužilaštva BiH.

 

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu su danas, u sklopu operativne akcije „Dijamant 2“, na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva započeli pretrese poslovnih i  stambenih objekata i pokretnih stvari na pet lokacija, saopšteno je iz SIPA-e.


Navedene aktivnosti provode se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“, „Pronevjera u službi“ i „Prijevara u službi“ propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.


Pretresi se vrše po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine.


Uzimajući u obzir da su pretresi u toku, o konačnom ishodu javnost će biti informisana naknadno, saopšteno je iz SIPA-e. 


(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još