11. DECEMBRA U SARTR-U

Regionalni baletni projekat, predstava 'Sara-Je-Vo' ponovo pred sarajevskom publikom

Kultura06.12.22, 10:56h

Regionalni baletni projekat, predstava 'Sara-Je-Vo' ponovo pred sarajevskom publikom
Ovo je surova i groteskna, ali osjetljiva priča o našim prostorima, kršenju pravilima i tvrdoglavosti

 

 

 

Udruženje Živimo balet, koji promoviše plesnu scenu na lokalnom nivou, ističe i da je jedino udruženje koji radi na afirmaciji baletne umjetnosti i savremenog plesa u regiji kroz plesnu platformu Balkan dance project.


Balkan Dance Project je međunarodni plesni projekat, nastao 2013. godine. Njegovi inicijatori su Igor Kirov, koreograf iz Makedonije, Aleksandar Saša Ilić, prvi solista Narodnog pozorišta u Beogradu i koreograf, te savremena plesačica i balerina Mojca Majcen iz Slovenije. Glavni producent Balkan Dance Projecta je Festival Velenje iz Slovenije.


BDP je nastao sa idejom surađivanja i povezivanja mladih scenskih umetnika iz regiona, te promocije i razvoja modernog i savremenog baleta.


Premijera predstave u sklopu plesne produkcije Balkan dance project - “Sara-Je-Vo”, u koreografiji našeg Edhema Jesenkovića i koprodukciji Festivala Mess-Sarajevo, Pozorišta mladih Sarajevo, Festivala Velenje-Slovenija i organizacije Edhem Jesenković presents, održana je 5. oktobra u Pozorištu mladih Sarajevo.

 

sara-je-vo-balet-2


“Sara-Je-Vo” je nastalo u sklopu dvogodišnjeg autorskog projekta Mojce Majcen pod nazivom Balkan Dance Project - Razseljeni uz financijsku podršku Ministarstva Kulture Republike Slovenije.

 

Zahvaljujući Fondaciji za muzičku, scensku i likovnu umjetnost, omogućeno je ponovno izvođenje predstave u Sarajevu, 11. decembra, u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR) u 20 sati, a zatim iduće godine slijedi njeno izvođenje na prostorima cijelog regiona, pa i šire.


Izvršni producent predstave je Udruženje za afirmaciju baletne umjetnosti i savremenog plesa "Živimo balet" iz Sarajeva (Nataša Hajdarević - izvršni producent plesa).


O PREDSTAVI...


Ovo je surova i groteskna, ali osjetljiva priča o našim prostorima, kršenju pravilima i tvrdoglavosti. U izvedbi plesača jakih ličnosti, posebno odabranih za Balkan Dance Project 2022, “SARA-JE-VO” je premijerno izvedena u Sarajevu uz živu muziku koju je komponovao Basheskia (Leonardo Šarić i Nedim Zlatar, BiH).

 

sara-je-vo-balet-4


Scenografija je inspirisana tradicionalnim bosanskim kamenom „Stećkom“.


„Životni prostor” je sredstvo gde držite sebe, svoj identitet i privatnost. A taj prostor se odnosi i na osjećaj unutrašnjeg prostora i sadrži lične uspomene, poznate mirise, ukuse, predmete i prepoznatljiv osjećaj doma. To je teritorija koja održava vaše postojanje, sadrži vaša vlastita uvjerenja i mjesto gdje skupljate snagu i ljubav - naveo je Edhem Jesenković.

 
Rođeni smo i odrasli okruženi pravilima. Pravila su nešto što nas upravlja i kroz koje tražimo put ka "uspješnom" životu, što je vjerojatno kada postignemo neku vrstu pripadnosti ili priznanja od strane društva. U ime pravila, mi također zauzimamo teritoriju. Pravila definišu naše zemlje, zajednice, religije, društvene grupe, kao i naše lične sfere.


Namjera savremene plesne predsatve “SARA-JE-VO” je istražiti različite ideje o domu, privatnosti, intimnoj sferi i granicama između sebe i okoline, kako bismo otvorili oči novim pogledima na sebe i kako biramo i živimo u našim ličnim prostorima. Ili štaviše, kako društvo oblikuje i usmjerava ove izbore.

 

U predstavi “SARA-JE-VO” plesači/izvođači pokušavaju definirati vlastiti prostor unutar društva, kroz kreiranje vlastitih pravila i infrastrukture na najfunkcionalniji način.

 

Autorski tim predstave:


Edhem Jesenković /BiH/ - koreograf i kostimograf
Zulejha Kečo /BiH/ - plesač
Ana Kuzmanović/BIH/ - plesač
Emir Fejzić /BIH/ - plesač i glumac
Luka Ostrež /SLO/- plesač
Ognjen Vučinić /HRV/ - plesač
Miona Petrović /SRB/- plesač


Muzika: Basheskia (Nedim Zlatar i Leonardo Šarić)
Izvršni producent: Nataša Hajdarević /BiH/
Scenograf: Adis Fejzić /BiH/
Majstor svjetla: Amer Serhatlić

 

Udruženje "Živimo balet" posebno se zahvaljuje svim svojim partnerima na ovom projektu, bez kojih se ne bi mogao realizovati: Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Općina Centar, Alma Ras, Dress code, HKD Napredak, BZK Preporod, Lutrija Bosne i Hercegovine, Uni credit bank, IGM Visoko, KUD Proleter i još mnogi drugi prijatelji.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!