VIDEO/ Sastavljaju kraj s krajem

Strpljenje penzionera u FBiH na izmaku: Povećajte penzije ili izlazimo na ulice

Hronika06.12.22, 09:03h

Strpljenje penzionera u FBiH na izmaku: Povećajte penzije ili izlazimo na ulice
Iz Saveza udruženja penzionera/umirovljenika nadaju se da će odluka Federalne Vlade biti u njihovu korist. Na obrazloženje federalne Vlade da su odlazeća vlast te da penzioneri pričekaju malo, poručuju da vlada mora konstantno da djeluje bez obzira na primopredaju nadležnosti.

 

 

Penzioneri u Federaciji Bosne i Hercegovine bit će primorani da izađu na proteste ukoliko ne dođe do povećanja penzija. Kažu, traže samo ono što je finansijski i zakonski moguće, piše BHRT

 

Rastu cijene ali ne i penzije. Kako sastaviti kraj s krajem, platiti račune svakog mjeseca i preživjeti, pitaju se mnogi.

 

- Sa penzijom od 420 KM teško je preživjeti. Povećanje najniže penzije od 5 posto je kap u moru i nije dovoljno - kaže Mustafa Zeba, predsjednik Saveza penzionera Kantona Sarajevo i dodaje:

 

- 420 maraka nije dovoljno za jednog penzionera koji živi u stanu, od te penzije gdje plaća kiriju, od te penzije i grijanje za jedan stan od 50 kvadrata iznosi oko 180 KM. Međutim, kad sve preračuna, kad odbije troškove života, to su najredovnije platiše komunalnih usluga. 

 

Iz Saveza udruženja penzionera Federacije BiH ističu da od februara nemaju socijalnog dijaloga sa Vladom Federacije BiH i pored insistiranja da razgovaraju o problemima. Kažu traže samo ono što je finansijski i zakonski moguće, a to je povećanje penzija, u suprotnom bit će primorani da izađu na proteste.

 

- Napravio je kalkulaciju Federalni zavod, znači on je nositelj osiguranja. Sredstva imaju, zakon dozvoljava i ne znam šta je tu sporno. Mi smo sve pripreme izvršili i to su skupi, teški i rizični protesti. Tražimo za sve povećanje penzije 4,35 odsto - navodi Redžo Mehić, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera/umirovljenika FBiH.


Novca za povećanje svih penzija ima, kažu u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje. Ipak, Vlada je odlučila da za 5 odsto poveća samo najniže penzije.

 

- Mi smo prije ove odluke o povećanju najnižih mirovina, Vladi preko resornog ministarstva dostavili prijedlog da se sve mirovine izvanredno usklade za 4,35 odsto jer su finansijski pokazatelji pozitivni. Ima novca za spomenuto povećanje, no Vlada je u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima donijela odluku o povećanju najnižih mirovina u iznosu od 5 posto - kaže Tomislav Kvesić, portparol Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

 

Iz Saveza udruženja penzionera/umirovljenika nadaju se da će odluka Federalne Vlade biti u njihovu korist. Na obrazloženje federalne Vlade da su odlazeća vlast te da penzioneri pričekaju malo, poručuju da vlada mora konstantno da djeluje bez obzira na primopredaju nadležnosti, navodi BHRT.

 


(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 18

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još