Drama u Kataru

Hrvatska nakon penala savladala Japan: Golman Livaković heroj Vatrenih

Sport05.12.22, 18:49h

Hrvatska nakon penala savladala Japan: Golman Livaković heroj Vatrenih
Hrvatska će u 1/4 finalu igrati protiv boljeg iz duela Brazil – Južna Koreja koji se igra večeras od 20:00 sati

 

 

Nogometna selekcija Hrvatske plasirala se u četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Kataru, nakon što je danas nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca s 4:2 savladala selekciju Japana.

 

Regularni tok utakmice završen je rezultatom 1:1, dok je Hrvatska bila bolja u jedanaestercima s 3:1.

 

Utakmica je počela jakim tempom i s dosta prilika s obje strane. Hrvatska, koja je na papiru bila favorit, težila je ka posjedu lopte i kreiranju akcija, a Japan je svoje šanse tražio iz kontranapada i u nekoliko navrata na taj način su ugrozili gol protivnika.

 

Japan je već u trećem minutu susreta imao odličnu priliku za gol, ali odbrana Hrvatske je bila na nivou. Samo pet minuta kasnije Perišić je imao odličnu šansu, međutim nije se snašao, te se Japan uspješno odbranio.

 

Hrvatska je sredinom prvog poluvremena pravila pritisak na zadnju liniju Japana, što je ovoj azijskoj reprezentaciji pravilo dosta problema, međutim takvu situaciju na terenu aktuelni viceprvak svijeta nije uspio iskoristiti.

 

Krajem prvog dijela susreta Japan je imao nekoliko odličnih napada. Nakon što je u 41. minutu Kamada promašio odličnu priliku, dva minuta kasnije gol za vodstvo Japana postiže Maeda.

 

U drugom poluvremenu Hrvati su krenuli snažno po izjednačenje. Ofanziva „vatrenih“ je urodila plodom već u 55. minutu susreta kada odličan gol glavom postiže Perišić.

 

U nastavku meča obje ekipe su se ravnopravno smjenjivale u napadima i kreirale nekoliko dobrih prilika za promjenu rezultata, ali mreže su mirovale. Kako se bližio kraj regularnog dijela susreta, nogometaši na terenu su igrali opreznije. Regularni dio meča je okončan rezultatom 1:1.

 

Gledaoci su u produžecima vidjeli nekoliko dobrih prilika, međutim promjene rezultata nije bilo, nakon čega su ekipe pristupile izvođenju jedanaesteraca.

 

Golman Hrvatske Dominik Livaković odbranio je tri šuta s bijele tačke japanskih nogometaša i donio plasman u četvrtfinale Hrvatskoj.

 

Hrvatska će u četvrtfinalu igrati protiv pobjednika večerašnjeg duela između Brazila i Južne Koreje.

 

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još