BORBA ZA SVAKI GLAS

Prošle sedmice bio nevažeći, sad je važeći: CIK većinom glasova odlučio da je sporni glasački listić ispravan

Front05.12.22, 16:46h

Prošle sedmice bio nevažeći, sad je važeći: CIK većinom glasova odlučio da je sporni glasački listić ispravan
Riječ je o glasačkom listiću na kojem je protekle sedmice, kod glasanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske za izbor delegata iz tog entiteta u Dom naroda državnog parlamenta, upisan znak X preko imena političkog subjekta, odnosno Partije demokratskog progresa (PDP), a ne u kvadratić ispred naziva tog političkog subjekta

 

 

 

Važeći je glasački listić koji je bio proglašen nevažećim protekle sedmice kod glasanja za izbor delegata iz Republike Srpske u novi saziv Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.


To je odlučila Centralna izborna komisija (CIK) BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu prihvativši s pet glasova 'za' i uz dva glasa 'protiv' predloženi akt čiji je puni službeni naziv Prijedlog odluke o utvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske.


Na ovu odluku CIK-a moguće je uložiti žalbu, rečeno je.


Riječ je o glasačkom listiću na kojem je protekle sedmice, kod glasanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske za izbor delegata iz tog entiteta u Dom naroda državnog parlamenta, upisan znak X preko imena političkog subjekta, odnosno Partije demokratskog progresa (PDP), a ne u kvadratić ispred naziva tog političkog subjekta, što je na dan glasanja protumačeno kao da se radi o nevažećem listiću.


Tokom diskusije danas na sjednici CIK-a, članovi Irena Hadžiavdić i Vlado Rogić glasali su protiv predložene odluke jer smatraju da se znak 'X' preko naziva političkog subjekta, u ovom slučaju može tumačiti i kao da je neko izrazio protivljenje PDP-u, dok su ostali članovi CIK-a bili suprotnog mišljenja - da je jasna namjera o izražavanju podrške tom politikom subjektu iako 'X' nije upisan u manji kvadratić pored njegovog imena nego u veći kvadrat u kojem je ispisan naziv stranke.

 

(FENA/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!