ZAJEDNIČKA ODLUKA OBA DRUŠTVA

ASA Osiguranje pripaja još jednu osiguravajuću kuću u BiH, prošle godine kupilo 86,46 posto dionica

Biznis Klub05.12.22, 13:37h

ASA Osiguranje pripaja još jednu osiguravajuću kuću u BiH, prošle godine kupilo 86,46 posto dionica
Ova promjena neće imati za posljedicu spječavanje, ograničavanje ili narušavanje tržišne konkurencije na relevantnom tržištu te je osnovni cilj integracije obezbjeđenje efikasnosti poslovanja dva povezana lica

 

 


ASA Osiguranje namjerava pripojiti Central osiguranje d.d. na dan 31. decembra 2022. godine, čime će preuzeti sva prava i obaveze ovog društva, a Central osiguranje d.d. će biti brisano iz sudskog registra privrednih društava, izvještava Indikator.ba.

 


Odluke o pripajanju su donijele skupština oba društva.


Nakon pripajanja ASA OSIGURANJE neće mijenjati svoj pravni status, odnosno nastavit će da posluje pod istom djelatnošću.


Ova promjena neće imati za posljedicu spječavanje, ograničavanje ili narušavanje tržišne konkurencije na relevantnom tržištu te je osnovni cilj integracije obezbjeđenje efikasnosti poslovanja dva povezana lica.


Učešće u ukupnoj premiji na tržištu osiguranja na nivou Bosne i Hercegovine na dan 31.12.2021. godine za ASA OSIGURANJE je iznosio 5,5% isto koliko je učešće imao i privredni subjekt Central osiguranje d.d.


ASA Osiguranje je putem društva Finance 2021. godine kupilo 86,46 posto dionica Central Osiguranja za 25,6 miliona maraka, nakon prethodno potpisanog ugovora o strateškom partnerstvu.


Kasnije je udio povećalo na 95 posto otkupom dionica za tri miliona KM. Preostalih 5 posto dionica kontroliše CEPS - Centar za poslovne studije Kiseljak.


Brisanjem Central Osiguranja broj osiguravajućih društva u Bosni i Hercegovini smanjit će se na 24, a u Federaciji BiH na 10.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!