nedavno razgovarao s putinom

Scholz upozorio Zapad: ‘Ove dvije zemlje su najveća prijetnja’

Front05.12.22, 11:48h

Scholz upozorio Zapad: ‘Ove dvije zemlje su najveća prijetnja’
“Nijemci namjeravaju postati jamac europske sigurnosti. Što naši saveznici očekuju da budemo. I graditelj mostova unutar Evropske unije. Kao i zagovornik multilateralnih rješenja globalnih problema”, napisao je

 

 

 

Olaf Scholz upozorio je Zapad da “izbjegava stvaranje novog Hladnog rata blokovskom podjelom svijeta”. Pišući u članku za časopis Foreign Affairs, njemački kancelar pozvao je na “ulaganje svih napora za izgradnju novih partnerstava”.

 

Istaknuvši Kinu i Rusiju kao dvije zemlje koje predstavljaju prijetnju multipolarnom svijetu. Također, rekao je da mora postojati jače evropsko i transatlantsko jedinstvo.

 

“Zapad se mora zauzeti za demokratske vrijednosti. I zaštititi otvorena društva. Također moramo izbjeći iskušenje da ponovno podijelimo svijet na blokove”, napisao je.

 

Time je Scholz upozorio Zapad.

 

Između ostalog, Scholz je kazao kako je vrijeme da se ulože svi napori u izgradnju novih partnerstava.


“To znači uložiti sve napore u izgradnju novih partnerstava. Pragmatično i bez ideoloških prepreka”, dodao je.

 

Također, kazao je kako Njemačka i dalje planira postati jamac evropske sigurnosti.

 

“Nijemci namjeravaju postati jamac europske sigurnosti. Što naši saveznici očekuju da budemo. I graditelj mostova unutar Evropske unije. Kao i zagovornik multilateralnih rješenja globalnih problema”, napisao je.

 

Podsjetimo, Scholz je tokom prošle sedmice razgovarao sa Vladimirom Putinom.

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je njemačkom kancelaru Olafu Scholzu u telefonskom razgovoru u petak da je njemački i zapadni pristup ratu u Ukrajini “destruktivan” i pozvao Berlin da ponovno promisli o tome, objavio je Kremlj, a Scholz je pozvao Putina da što prije pronađe diplomatsko rješenje za Ukrajinu. 

 

(Raport, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 27

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još