foto/ 'trošimo više novca da bismo bile prihvaćene'

Bosanka Eldina Jaganjac ne želi čupati obrve ni brkove: Kad neće muškarci, neću ni ja! Ima toliko bitnijih stvari...

ŽENA iN04.12.22, 12:01h

Bosanka Eldina Jaganjac ne želi čupati obrve ni brkove: Kad neće muškarci, neću ni ja! Ima toliko bitnijih stvari...
Čak i kad je riječ o izlascima s muškarcima i budućem dečku, Eldina kaže da joj novi imidž samo pomaže, jer odmah ukloni sve ‘konzervativne’ potencijalne udvarače koji se uplaše njenog izgleda

 

 


Eldina Jaganjac (32), Bosanka s trenutnom adresom u Danskoj odlučila je da ne čupa obrve i brije nausnice. Ova učiteljica koja živi u Kopenhagenu je razmišljala o tome zašto bi žene to motrale da rade, dok je to muškarcima potpuno ostavljeno kao opcija.

 

Ta frustracija je rasla godinama, pogotovo očekivanja modernog društva od žena kada je u pitanju izgled:

 

– Prije nego što sam dopustila da mi jedna obrva izraste, osjetila sam da postoje izuzetno ograničene mogućnosti kako bi žene trebale izgledati. Ako se muškarac ne brije i ne čupa obrve, niko to ne primećuje i ne komentariše, a to nije ništa neobično. Baš kao i mnoge druge žene, i sama sam ponešto naučila. Na primjer, nekad se nisam osjećala prijatno kad bih izlazila ako moje obrve nisu bile počešljane, male i počupane, i ne bih išla u teretanu ako mi noge nisu obrijane. Sad sam odlučila da se usredsredim na zadatke i ciljeve koje moram da ostvarim, a manje na to kako izgledam dok ih radim i sviđam li se ljudima ili ne, jer ih vjerovatno više nikad neću vidjeti, a i ako hoću, nije me briga – izjavila je svojevremeno Eldina, na čijem se Instagram profilu mogu vidjeti i fotografije iz vremena dok se, kako kaže, trudila da se uklopi u društvena očekivanja.

 

Njeni prijatelji su prihvatili novi izgled, a neki uopšte nisu ni primjetili. Ipak, mnogi ljudi na njoj prvo primjete višak malja na licu.

 


Čak i kad je riječ o izlascima s muškarcima i budućem dečku, Eldina kaže da joj novi imidž samo pomaže, jer odmah ukloni sve ‘konzervativne’ potencijalne udvarače koji se uplaše njenog izgleda.

 

-Društvo je nametnulo to da se žene koje imaju dlake po tijelu smatraju manje ženstvenim. U mnogim dijelovima svijeta žene imaju vidljiviju i tamniju kosu i dlake, pa su prisiljene da mjenjaju svoj izgled da bi bile ženstvenije. Da bismo bile prihvaćene moramo da trošimo više novca nego muškarci, a mislim da to nije fer. Moramo postaviti pitanje:

 

„Zašto mi kao žene smatramo važnim uklanjanje dlačica? Ima toliko bitnijih i važnijih stvari za usredsrediti se, a to sigurno nisu dlake“.

 

(Azra, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 44

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još