Iz SBiH oštra reakcija

Potpuni fijasko u RS-u... Ono što se u predizbornoj kampanji nazivalo Pokret za državu - više ne postoji!

Front02.12.22, 16:52h

Potpuni fijasko u RS-u... Ono što se u predizbornoj kampanji nazivalo Pokret za državu - više ne postoji!
Rezultat svega što se izdešavalo, a na šta smo kao stranka upozoravali prilikom formiranja listi ispred Pokreta za državu, je činjenica da su povratnici Bošnjaci izgubili jedini mehanizam uticaja na odluke Skupštine RS putem Vijeća naroda - navode iz Stranke za BiH

 

 


Pokret za državu kao koalicija probosanskih stranaka u entitetu RS doživjela je potpuni fijasko. Stranka za Bosnu i Hercegovinu obavještava javnost da je ono što se u predizbornoj kampanji nazivalo Pokret za državu nakon saopštavanja izbornih rezultata prestalo da postoji.


Prekinuta je svaka institucionalna komunikacija između stranaka potpisnica i potpisani sporazum je prekršen, a za to najveću odgovornost snose potpredsjednici SDA i SDP Edin Ramić i Vojin Mijatović koji su vodili procese.


Rezultat svega što se izdešavalo, a na šta smo kao stranka upozoravali prilikom formiranja listi ispred Pokreta za državu, je činjenica da su povratnici Bošnjaci izgubili jedini mehanizam uticaja na odluke Skupštine RS putem Vijeća naroda, a zbog činjenice da su u Skupštinu RS od pet izabranih ispred koalicije svega tri Bošnjaka, a kao posljedica toga došao je i gubitak dvotrećinske većine u Klubu Bošnjaka Vijeća naroda.


Osim toga, prilikom rasporeda mjesta u Vijeću naroda prekršen je sporazum stranaka kojim je bio definisan način raspodjele delegata prema kojem je Stranci za Bosnu i Hercegovinu pripadalo jedno od mjesta u Vijeću naroda RS. Naša članica i potpredsjednica stranke koja živi i radi u Srebrenici, Begija Smajić, eliminisana je kako iz Skupštine načinom sastavljanja liste, tako i iz Vijeća naroda činjenicom da su izabrani zastupnici kršeći potpisani sporazum uhljebili svoje članove rodbine i stranačke kolege koji decenijama žive u Sarajevu poput Adila Osmanovića ili Dževada Mahmutovića.


Na kraju svega, a što se moglo pretpostaviti i na početku, jedini koji su u ovom procesu ostvarili svoje ciljeve su Edin Ramić i Vojin Mijatović. Kao i prije četiri godine, kada je za to glasala SDA, SNSD će opet najvjerovatnije imati četiri delegata i potpunu kontrolu u državnom Domu naroda, ali ovaj put i kontrolu nad klubom Bošnjaka u Vijeću naroda RS.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 45

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još