oglasio se na twitteru

Dodik: SNSD dobio četvrtog delegata u Domu naroda BiH, čestitam im

Front01.12.22, 16:48h

Dodik: SNSD dobio četvrtog delegata u Domu naroda BiH, čestitam im
Iz SNSD-a izabrani su Sredoje Nović, Snježana Novaković Bursać, Radovan Kovačević, Nikola Špirić. Iz SDS-a izabran je Želimir Nešković

 

 

 

Savez nezavisnih socijaldemokrata imat će četiri delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, a jednog Srpska demokratska stranka, odlučeno je danas glasanjem u Narodnoj skupštini RS-a (NSRS) za delegate za Dom naroda (PSBiH) iz reda srpskog naroda.

 

Kako je nakon pauze u zasjedanju kazao predsjednik Komisije za izbor i imenovanja Ilija Tamindžija, glasanju su pristupila 83 narodna poslanika (svi poslanici 11. saziva), te su evidentirana 82 važeća i jedan nevažeći glasački listić.   

 

Iz SNSD-a izabrani su Sredoje Nović, Snježana Novaković Bursać, Radovan Kovačević i Nikola Špirić, a iz SDS-a Želimir Nešković.

 

Inače, Dom naroda PSBiH čini 15 delegata, od kojih su dvije trećine, po pet Bošnjaka i Hrvata, delegati iz FBiH, a trećina - pet Srba delegati iz RS.

 

Na usvojenom dnevnom redu Prve posebne sjednice je i izbor potpredsjednika NSRS.

 

Kako je na početku sjednice kazao predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, sa dnevnog reda povučena je tačka o izboru delegata u Vijeće naroda RS, jer je Centralna izborna komisija BiH (CIKBiH) jučer izdala saopćenje po kojem rok za žalbu na izbor delegata ističe noćas u ponoć.

 

Stevandić je kazao da će zbog toga druga posebna sjednica Narodne skupštine biti održana sutra u 9.30 sati, a na njenom dnevnom redu bit će izbor delegata u Vijeće naroda.

 

Na početku sjednice zakletve su položili narodni poslanici Nebojša Drinić, PDP (nije bio prisutan na Prvoj konstutivnoj sjednici), Tanja Vukomanović, PDP (umjesto Draška Stanivukovića) i Mirjana Orašanin, SDS (umjesto Ljubiše Petrovića).

 

Informaciju je potvrdio lider SNSD-a Milorad Dodik na Twitteru. 

 

- Glasanjem u NSRS izabrana su četiri delegata iz SNSD-a za Dom naroda BiH. Čestitam izabranim delegatima - napisao je Dodik na Twitteru. 


Dodik je na ovaj način dobio kontrolni paket u Domu naroda na još četiri godine te mogućnost blokade procesa.

 

 

(Fena/DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 45

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još