Politički i ekonomski analitičar pojasnio

Papić: Primjećujete li promjenu kod Dodika? Sporazum Osmorke i HDZ-a je ozbiljan koncept

Front30.11.22, 13:01h

Papić: Primjećujete li promjenu kod Dodika? Sporazum Osmorke i HDZ-a je ozbiljan koncept
Već od jučer imate skoro prijeteće izjave Izetbegovića i Zahiragića. Ako budu imali većinu u federalnom domu naroda, s njom će blokirati sve što neko drugi predloži. SDA nije klasična stranka, već interesna grupa koja je napravila duboki sistem skoro do dna. On će se sad početi urušavati, jer zavisi od vlasti i para, naveo je Papić

 

 

Koalicioni sporazum između stranaka tzv. Osmorke i HDZ-a potpisan je jučer. Politički i ekonomski analitičar Žarko Papić vjeruje da se radi o itekako ozbiljnom konceptu.

 

Taj koncept, govori Papić na početku svoje analize za N1, već ima nekoliko vrlo važnih efekata.

 

“Prvi – koalicije se bave na bazi programa a ne na bazi rasporeda fotelja. To je već uspjeh koji mijenja situaciju. Ono što je još važnije je da se u FBiH relaksiraju nacionalni odnosi. Također, SDA više nije vodeća stranka u Bošnjaka, njih je više glasalo za stranke Osmorke. Ovo govori da Bošnjaci počinju da se okreću ozbiljnijim stvarima kada je riječ o demokratizaciji, stabilizaciji i nacionalnoj ravnopravnosti”, ispričao je Papić.

 

Tvrdi da će činjenica da SDA odlazi u opoziciju na državnom nivou, značiti početak promjene i na drugim stranama. No, pored toga, u teškom vremenu, vjeruje i da će naglasak na socijalne teme istaknut u sporazumu HDZ-a i Osmorke također donijeti dobro, dodajući još jednom “hvala Bogu da je makar jedna tačka pala”, a misleći na SDA i odnos dugogodišnjeg federalnog premijera Fadila Novalića prema radnicima.

 

“Rušenjem jedne od tri nacionalističke stranke i ove druge dvije će početi da se nalaze u potpuno novoj situaciji”, naveo je. No, misli da tu ne završava promjena.

 

“Onog momenta kad Osmorka u sporazumu prihvata da će brantiti ustavnu odredbu o nacionalnoj ravnopravnosti, tog momenta se relaksira situacija u hrvatskom nacionalnom korpusu. Ovaj sporazum de facto gasi mogućnost trećeg entiteta. Primjećujete li promjenu kod Dodika? Odjednom je veoma otvoren za saradnju sa Bošnjacima u Republici Srpskoj. Njegovo uslovljavanje kod formiranja Vijeća ministara BiH nisu politička – ekonomska su, razvojni projekti o kojima se može razgovarati. Iako on time nije manje opasan”, analizirao je Papić.

 

Istovremeno, SDA, nastavlja Papić, teško može sići bez vlasti bez ozbiljne drame.

 

“Već od jučer imate skoro prijeteće izjave Izetbegovića i Zahiragića. Ako budu imali većinu u federalnom domu naroda, s njom će blokirati sve što neko drugi predloži. SDA nije klasična stranka, već interesna grupa koja je napravila duboki sistem skoro do dna. On će se sad početi urušavati, jer zavisi od vlasti i para”, naveo je Papić.


Kratko je prokomentarisao i izbor delegata u državni dom naroda, navodeći da je Pokret za državu jedina prava opozicija u RS, te stoga misli da ne nailaze na podršku od onih koji se predstavljaju kao opozicija Dodikovom SNSD-u, iako se ideološki puno ne razlikuju.

 

“Njihov otpor dolazi iz straha da se napokon pojavila probosanska opozicija, koja je još multietnička”, tvrdi Papić.

 

S druge strane, sarajevocentrična kritika Pokreta za državu je zapravo kritika Osmorke, misli Papić.

 

“Oni su prvi put došli na svoje i nisu više ping-pong loptica između Sarajeva i Banjaluke, kao što su bili dok je SDA držala povratnike. Situacija se pozitivno mijenja, zato i postoji otpor”, ponovio je Papić.

 

Konsolidacija opozicije RS, a da pri tom učestvuju u državnoj vlasti, nije moguća, vjeruje Papić pa dodaje da “se PDP raspada, a SDS bolje snalazi u raspadanju” – što će zahtijevati da narednu godinu dana provedu u sopstvenoj konsolidaciji.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 64

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još