FOTO/ U prostoru bivšeg 'Kaktusa' u Domu mladih

Sarajevo dobilo Ex-Yu Rock Centar: Historija kao inspiracija mladim muzičarima

Kultura29.11.22, 21:10h

Tema prve izložbe, nazvane po pjesmi Zabranjeg pušenja "Šokiraš me majke mi!", kojom je Centar simbolično otvoren, je “Sarajevska rock scena 1980.-1992. godine“

 

 

Na otvaranju Ex-Yu Rock Centra, upriličenog danas u sarajevskom Domu mladih na Skenderiji, u prostoru bivšeg 'Kaktusa' izloženo je oko 200 originalnih artefakata.

 

Tema prve izložbe, nazvane po pjesmi Zabranjeg pušenja "Šokiraš me majke mi!", kojom je Centar simbolično otvoren, je “Sarajevska rock scena 1980.-1992. godine“.

 

Igor Mišić iz tima Ex-Yu Rock Centra kazao je da se na pripremi  izložbe radilo više od godinu dana.

 

Idejni tvorac projekta je Amerikanac Will Richard, koji u Bosni i Hercegovini živi 12 godina.

 

On je prilkom otvaranja izjavio da je jugoslovenska rock scena bila jedna od najboljih na svijetu, odmah nakon američke i britanske. 

 

Richard je rekao da su u zadnje dvije godine prikupili značajan broj eksponata.

 

- Plan je da otvorimo veliki muzej cijele Jugoslavije, možda za godinu dana. U međuvremenu da imamo  tri, četiri velike izložbe, prije toga. I prva tema je „Sarajevska scena 1980-1992. - kazao je  Richard.

 

On je istaknuo  da su u tom periodu u Sarajevu gostovale brojne grupe svjetske klase.

 

Šefica Sekcije za evropske integraciju, politička i ekonomska pitanja pri delegaciji EU u BiH Aurelie Valtat ovom prilikom  kazala je da je zadovoljna da ima priliku biti na mjestu na kojem su karijeru započeli  mnogi legendarni muzičari i rok bendovi, našalivši se da je donedavno mislila da je 'Crvena jabuka' samo supermarket.

 

Ona je istakla da se u EU iskreno nadaju da će mladi ljudi biti motivisani ovim projektom i da će crpiti inspiraciju iz ovoga centra kako bi stvarali novi i isto tako legendarni zvuk.

 

Valtat je također podsjetila da Evropska unija ulaže u bh. kulturu.

 

Zamjenica direktora za saradnju pri Aambasadi Švicarske u BiH Chantal Felder kazala je da ta zemlja kroz  svoj angažman želi da promoviše prosperitet  i stabilnost, na način da svi građani mogu da iskažu svoj puni potencijal, što uključuje i podršku lokalnim poduzetnicima, ekonomski razvoj ali i urbano planiranja.

 

- Ujedno uključuje i podršku kulturnim inicijativama, jer vjerujemo da su one ključne da bi ljude mogli da izraze  sebe i da bi mogli imati ispunjene živote - dodala je ona. 

 

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić također je pozdravio otvaranje Centra.

 

Ex-Yu Rock Centar ima za cilj da predstavi historiju i budućnost Ex-Yu Rocka kroz savremeni objekat koji će biti u potpunosti otvoren 2024. godine. Planirano je nekoliko izložbi koje će biti realizovane tokom 2023. godine.

 

Prva faza se sastoji od dvije izložbe. Izložba  "Šokiraš me majke mi!" pokriva zlatno doba sarajevske scene - uključujući korijene rocka, popa i živopisnu demo scenu. Druga izložba, povodom 40. godišnjice albuma Odbrana i Poslednji Dani grupe Idoli, bit će otvorena sredinom decembra.

 

Ex-Yu Rock Centar za sada su podržali: Ambasada Kraljevine Holandije, Ambasada Švicarske, Evropska unija, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Centar za promociju civilnog društva, Ambasada Francuske, UNESCO i Općina Centar Sarajevo.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još