Vođa narkokartela

Edin Gačanin u rukama Europola: Tito pao u Dubaiju, ko strahuje u Sarajevu

Hronika29.11.22, 20:17h

Edin Gačanin u rukama Europola: Tito pao u Dubaiju, ko strahuje u Sarajevu
Policijski službenici zaplijenili više od 30 tona droge tokom istrage, uhapšeno 49 osoba

 

 

Na zahtjev nizozemskog javnog tužilaštva, u Dubaiju su prije nekoliko dana uhapšena dvojica muškaraca zbog sumnje da su umiješani u veliku međunarodnu trgovinu drogom, piše Avaz.


Jedan od uhapšenih je državljanin BiH. Mediji u Nizozemskoj tvrde da je među uhapšenima i Sarajlija Edin Gačanin zvani Tito. Radi se o vođi narkokartela „Dino i Tito” koji je godinama živio u Dubaiju, odakle je rukovodio poslovima.

 

I on je uhapšen nakon raspakivanja poruka iz Sky aplikacije. Američka DEA smatra ga jednim od 50 najvećih svjetskih trgovaca drogom.

 

Ova hapšenja su dio međunarodne operacije koju koordinira Europol. Osim Nizozemske, uključene su i policijske i pravosudne službe iz Španije, Francuske, Belgije, UAE i Sjedinjenih Država.

 

Prilikom hapšenja istražne službe su intenzivno i uspješno sarađivale s policijskim snagama Dubaija i oficirima za vezu uključenih zemalja stacioniranih u UAE.

 

Obim uvoza kokaina u Evropu pod kontrolom i komandom osumnjičenih bio je ogroman, a organi za provođenje zakona zaplijenili su više od 30 tona droge tokom istrage.

 

Europol navodi da je ova akcija izvedena u sklopu šire operacije pod nazivom “Pustinjsko svjetlo”.

 

U sklopu ove operacije ukupno je uhapšeno 49 osumnjičenih, koje Europol smatra “krupnim ribama” koje su se okupile i formirale ono što je poznato kao “superkartel”, koji je kontrolirao oko trećine trgovine kokainom u Evropi.


Međutim, sada je pitanje ko će nakon hapšenja Gačanina pasti u BiH i Sarajevu. Prema informacijama „Avaza“, nedavno je jedna osoba povezana s Gačaninom uhapšena u Sarajevu, ali je puštena iz pritvora.

 

Ovaj muškarac sumnjiči se da je prao novac na način da je kupovao nekretnine po Evropi i Arapskim Emiratima. Hapšenjem Gačanina otkrit će s kim je sve u BiH imao kontakte u švercu narkotika, prije svega kokaina.


Gačanin nije samo osumnjičen za uvoz velikih količina kokaina. On je, također, osumnjičen za (pripremanje) uvoza blizu 8.000 kilograma sirovine za proizvodnju amfetamina. Sirovine za proizvodnju stizale su preko luke Antverpen i imale su kompaniju u Nizozemskoj kao krajnju destinaciju.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 24

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još