Izetbegović uoči potpisivanja sporazuma HDZ-a i Osmorke

Nisam se pomirio da SDA ostaje bez vlasti, još nije gotovo... Rasućemo taj neprirodni savez tokom mandata!

Front27.11.22, 17:24h

Nisam se pomirio da SDA ostaje bez vlasti, još nije gotovo... Rasućemo taj neprirodni savez tokom mandata!
Ako najjaču bošnjačku i bosansku stranku zamijeni skup desetak heterogenih stranaka, aktivno ćemo raditi na tome da se takav neprirodni savez tokom mandata raspe i presloži na ispravan način - poručio je, između ostaloga, Bakir Izetbegović

 

 


Predsjednik SDA Bakir Izetbegović dao je intervju za Klix.ba u kome je govorio o procesu formiranja vlasti, izboru delegata za Dom naroda FBiH, razgovorima sa HDZ-om, Osmorci te ponudi za DF i SDP koju im nudi još od prošlog mandata te o i o odnosu sa zapadnim saveznicima...


Na konstataciju da Osmorka u utorak (29. novembra) potpisuje koalicioni sporazum sa HDZ-om te pitanje da li se pomirio sa činjenicom da SDA ostaje bez vlasti u Federaciji BiH i na državnom nivou, Izetbegović spremno odgovara:


- Nisam, naravno. Ništa još nije završeno. SDA je pobjednik izbora na svim nivoima i ima obavezu zastupati najbrojniju grupaciju birača. Većinom su to Bošnjaci privrženi tradicionalnim vrijednostima, bosanskohercegovački patrioti. Nemamo namjeru dopustiti da taj bazični segment bh. društva ostane bez utjecaja u političkom životu zemlje. Velika je šansa je da ćemo u tome uspjeti već sada, ali ako se to i ne dogodi, ako najjaču bošnjačku i bosansku stranku zamijeni skup desetak heterogenih stranaka, aktivno ćemo raditi na tome da se takav neprirodni savez tokom mandata raspe i presloži na ispravan način.


O borbi za dovoljan broj delegata u Domu naroda FBiH te očekivanjima SDA, prvi čovjek stranke navodi:


- SDA bi trebala imati jedanaest ili dvanaest delegata u bošnjačkom klubu poslanika i bit će nam potrebna koalicija sa jednom ili više stranaka koje će taj broj dopuniti do potrebnih trinaest delegata. To je sasvim realna opcija.

 

O čemu je Izetbegović još govorio u intervjuu čitajte ovdje.

 

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 203

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još