VIDEO/ 'SNAGA JE U TEBI'

I bh. glumci podržali borbu protiv nasilja nad ženama: Bile modrice vidljive ili ne, niste same! Izlaz postoji!

Hronika26.11.22, 11:42h

I bh. glumci podržali borbu protiv nasilja nad ženama: Bile modrice vidljive ili ne, niste same!  Izlaz postoji!
Povodom kampanje '16 dana aktivizma' Fondacija lokalne demokratije snimila video i poručila žrtvama nasilja: SNAGA JE U TEBI!

 

 

Dvadeset peti novembar u svijetu se obilježava kao Svjetski dan borbe protiv nasilja nad ženama. Ovim datumom ujedno počinje i globalna kampanja „16 dana aktivizma“ posvećena borbi protiv rodno-zasnovanog nasilja. Fondacija lokalne demokratije iz Sarajeva i ove godine priključila se kampanji, te žrtvama nasilja, putem simboličnog videa, odlučila poslati jedinstvenu i ohrabrujuću poruku: „Snaga je u tebi“.


Radnja videa, koji se proteklih dana snimao u Sarajevu, fokusira se na ženu, žrtvu porodičnog nasilja, koju u obavljanju svakodnevnih obaveza susreću prolaznici i, simboličnim porukama ispisanim na ruci, ohrabruju da prijavi nasilje i konačno okrene novu stranicu ka boljem i sretnijem životu. Cilj kampanje jeste podizanje svijesti javnosti o problemu nasilja nad ženama, te informisanje o servisima podrške, namijenjenim žrtvama nasilja. Nasilje nad ženama nije privatna stvar i dešava se svakodnevno širom svijeta u raznim oblicima, pa tako i u Bosni i Hercegovini.

 

snaga-je-u-tebi-nasilje-nad-zenama-1


- Naša glavna ciljna skupina kojoj se želimo obratiti ovim videom jesu žene koje trpe nasilje, ali se iz brojnih razloga ne usuđuju nazvati SOS broj  i prijaviti počinitelja nasilja. A nekada ih je potrebno samo malo osnažiti i reći da će sve biti u redu, da postoji sistem koji im može pružiti zaštitu. Videom se, također, obraćamo i lokalnim zajednicama, komšijama, kolegama sa posla, prolaznicima, da kao društvo ne smijemo biti imuni na nasilje i da ga trebamo prijaviti kada god ga primijetimo – poručuje direktorica Fondacije lokalne demokratije Jasmina Mujezinović.


Nemjerljiv doprinos realizaciji ovog videa, ali i borbi protiv nasilja nad ženama, šalju i njegovi akteri: akademski glumci: Arma Tanović-Branković, koja je odigrala glavnu ulogu, Maja Salkić-Burazerović i Malik Nišić, balerina i slikarka Dragana Seferović-Pilav, dječak Nedim Porča, te uposlenici caffea „Spazio“, Biblioteke Grada Sarajeva i apoteke „B Pharm“. Cijela lokalna zajednica uključila se u realizaciju videa i slanje poruke da nasilje nije dopustivo, dajući tako svoj glas i doprinos borbi protiv nasilja nad ženama.

 

snaga-je-u-tebi-nasilje-nad-zenama-2


- Video smo radili sa mnogo ljubavi, požrtvovanosti i odgovornosti i iskreno se nadam da će njegovu poruku prepoznati sve one žene, koje najčešće sjede same, u svoja četiri zida, plaču i nerijetko okrivljuju sebe za ono što im se događa. Ovim video želimo da poručimo da sve one žene i djeca, koji se nalaze u bilo kakvoj situaciji ugrožavanja i zlostavljanja, bile te modrice vidljive ili nevidljive, apsolutno nisu same. Također, želimo alarmirati društvenu zajednicu da se na nasilje ne smije šutjeti, da se žrtve moraju podržati, čak i onda kada to narušava naš lični komfor. Žrtva nikada nije kriva i nasilje nikada ne smije biti izbor – iskreno će Arma Tanović-Branković.


Podsjećanja radi, Fondacija lokalne demokratije je 2000. godine uspostavila Sigurnu kuću – Sklonište za žene, djevojke i djecu žrtve nasilja u porodici, 2004. godine je uspostavila SOS crvenu liniju (033 222 000), a od 2012. godine djeluje Centar za žene Fondacije lokalne demokratije u kojem se ženama, žrtvama nasilja pružaju besplatna pravna pomoć, psihološka i socio-ekonomska podrška.


Fondacija lokalne demokratije zahvaljuje se svima koji su dali svoj doprinos realizaciji videa „Snaga je u tebi“.

 


(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!